По-малко бебета заченати в извънредното положение

Пет области с ръст на раждаемостта, Пловдив с най-драстичен спад

По-малко бебета са заченати по време на извънредното положение. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи за раждаемостта през първото тримесечие на тази година.

Жените, които са забременели през месец април 2020 г., когато у нас беше в сила локдаун, трябва да са родили през януари т.г. Бебетата, заченати съответно през май и юни м.г., са проплакали през февруари и март т.г. Според статистиката на НЦОЗА общият брой на новородените през първото тримесечие е 12 641. За сравнение – през същия период на предходната година те са били 13 412, а година по-рано 13 087.

Това означава, че в първите месеци на пандемията от коронавирус у нас са заченати по-малко бебета. Само пет са областите, които бележат лек ръст на раждаемостта през 2021 г. спрямо 2020 г. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Видин и Габрово. В Кърджали, Перник и София-област са регистрирани с едно раждания повече. Във всички останали 20 области пък е отчетен спад, като най-драстичен е той в Пловдив. За първите три месеца на тази година под тепетата са проплакали 468 бебета по-малко в сравнение с януари, февруари и март 2020 г.

Данните от първото тримесечие на тази година са тревожни, особено на фона на антирекорда по раждаемост, с който изпратихме миналата. Според данните на Националния статистически институт през 2020 г. в страната ни са проплакали 59 086 бебета, което е с 4% по-малко в сравнение с предходната 2019 г. Всъщност спадът, който отбелязахме, е най-големият от цял век насам, показват данните на НСИ. В тях се отчита естественият прираст на населението по области, като се взимат предвид и броят на смъртните случаи. От януари до края на март тази година животът си са изгубили 34 413 души. Това също е антирекорд, тъй като през 2020 г. броят на починалите е бил 26 122, а през 2019 г. – 28 664. От Националния център по обществено здраве извършват анализ на рекордната смъртност и причините за нея. До края на този месец експертите трябва да представят на служебния здравен министър доклад.

Подобни статии

 • Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Из цяла Европа нивата на раждаемост са ниски. Това е особено голяма грижа в страни, в които ниските нива на раждаемост са съпроводени с високи нива на емиграция. Много жени и мъже нямат възможност да имат толкова деца, колкото искат, понеже са изправени пред различни препятствия, включително предизвикателства в баланса между кариера и семейство или предизвикателства, свързани с достъпни жилища. Това са част от изводите, който направиха експертите, участващи в министерската конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

  116
 • Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

  156