По разпореждане на Борисов: Подновяват плановите операции

"Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им". Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщиха от "Дондуков" 1.

На премиера бе докладвано, че ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация.

За пореден път той изтъкна, че мерките у нас са най-добри и щадящи. "Огромни пари изтичат от бюджета в посока бизнеса. Вчера минахме 700 млн. лв. по мярката 60/40 разплатени", отчете министър-председателят.

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи. За 7 дни са се излекували 14 853 души.

Ангелов отбеляза, че и ваксинацията върви с нормални темпове. В понеделник се очакват 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а от понеделник започва имунизацията в домовете за възрастните хора и учителите. Към края на февруари пък ще стартира трета фаза на ваксинацията.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID- 19 между всички държави членки на ЕС. "Искам да напомня на някои коментатори, че видите ли във Великобритания, или други държави, били ваксинирали повече отколкото в България. Първо държавите в ЕС получават по квотен принцип на базата на населението ваксини от всички модели. Нито една държава не може да наддава за повече ваксини. Ние сме солидарни и действаме по правилата на ЕС", коментира Борисов и добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса. По думите му в Европа са притеснени от новия щам.

Борисов заръча до 31 януари да се направи карта как да се върнат големите ученици в клас.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения. "В София вече са повече от 60% свободните легла, по-малък в броя на свободните легла в реанимационните отделения. Необходимостта от такива болница с повече от 50% легла отпада временно", отчете също Мутафчийски.

Подобни статии