По време на Световното първенство в Катар 2022: Футболните фенове ще закъсат за хотелски стаи

Проблемите с настаняването ще се усетят през ноември догодина

Световното първенство в Катар догодина се очаква да привлече 1.2 милиона посетители.

В покрайнините на Доха продължава строителството на ниски жилищни блокове, в които ще се настанят много от феновете, които трябва да пристигнат в столицата на Катар следващата година за Световното първенство по футбол.

Катар, който е в центъра на вниманието заради отношението си към работниците мигранти на строителните обекти, се надява Мондиал 2022 да привлече 1.2 милиона посетители, приблизително една трета от населението в страната.

Организаторите, цитирани от агенция "Ройтерс", заявяват, че ще могат да предложат до 130 000 стаи, включително в хотелите, което може да накара хиляди фенове да срещнат проблеми при настаняване, когато мачовете започнат ноември следващата година.

Гледка към града

Тези, които се надяват на гледки към града, може да бъдат разочаровани. Комплексът "Мадинатна", който може да побере до 27 000 фенове, е заобиколен от скоростна магистрала с 18 платна и пустиня на 25 км от центъра на Доха.

Организаторите обявиха само частични подробности за това как и къде планират да намерят 130 000 стаи, като казаха, че общата наличност на хотелските стаи ще бъде обявена "своевременно".

"Наистина е разочароващо, когато страната домакин дава обещания за достъпно настаняване, а след това при наближаването на турнира и виждаме, че има недостиг", каза Ронан Евиан, изпълнителен директор на "Football Supporters Europe", мрежа от футболни фенове в Европа.

Катар ще има готови по-малко от 50 000 хотелски стаи до следващия ноември, според оценки на "Qatar Tourism", правителствен орган, който определя стратегията и регулира туризма. Освен това не всички хотелски стаи ще бъдат достъпни за феновете, тъй като много от тях са запазени за играчи и служители на ФИФА, казаха източници в хотела.

Плаващо решение

Два круизни кораба, единият все още в процес на изграждане във Франция, и общите вили и апартаменти, включително тези в "Мадинатна", ще осигурят поне още 64 000 стаи, повечето от които ще се управляват от "Accor", най-големият хотелски оператор в Европа.

Продължава строителството на "Мадинатна", който трябва да бъде завършен през пролетта, и на доста голям брой хотелски обекти. Властите забраниха на всички хотели да приемат индивидуални резервации от ноември до приключването на турнира на 23 декември, според заповед, издадена по-рано тази година.

Правителството е ограничило цените на хотелите специално за Световното първенство, но цените за другите места за настаняване все още не са определени.

Цените за Мондиал 2022 за всички хотели, с изключение на две и три звезди, изглежда ще надвишават последната публикувана средна цена на нощувка от 438 риала (120 долара).

Стремежът за осигуряване на настаняване доведе до отдаването на обзаведени апартаменти и вили само за краткосрочен наем. Агент по недвижими имоти на обзаведените вили в комплекс "Гранд Хаят" в Доха, каза, че всички нови договори за наем трябва да приключат през март 2022 година.

Това доведе до повишаване на цените на наемите, които намаляваха от години. Заявените цени за апартаменти и вили наскоро са се увеличили с 5-10%, се казва в скорошен доклад на пазара на недвижими имоти от "Cushman and Wakefield".

Подценяване на проблема

Организаторите на Световното първенство омаловажиха евентуалната липса на места за настаняване и казаха, че Катар строи само това, от което се нуждае неговият пазар.

"Не искаме да започваме да строим много хотели, които след турнира ще стоят празни", каза Фатма Ал-Нуаими, говорител на организационния комитет.

Освен футболните стадиони, Катар не е уточнил какво ще се случи с инфраструктурата на Световното първенство.

Комплекси като "Мадинатна", който предлага на пазара 6780 нови апартамента, може да рискува пренасищане с предлагането на пазара на имоти, който преди това беше засегнат от спора в Персийския залив.

Подобни статии