Почина Борислав Дионисиев

На 74-годишна възраст днес почина една от знаковите фигури на българския преход - Борислав Дионисиев.

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“.

Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. „Отечество“ от 1981 до 1989 г.

Предложение

Докато е в Лондон и работи по статия, според легендата, която той сам разпространява, получил предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев се преквалифицира в представител на гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Впоследствие Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. По различно време Дионисиев има дялове във „Варко“, „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“ и „Булярд“.

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб „Възраждане“ от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

Агент на ДС

Борислав Дионисиев е бил агент на Държавна сигурност под псевдоним „Христов“ във Второ главно управление[1][2]. Вербуван е през 1981 г. като агент по американска линия[3][4].

Проверен е от комисията по досиетата в качеството му на член на Съвета на директорите на „Капиталбанк“, която впоследствие е придобита от ЦКБ.

Семейство
Борислав Дионисиев е брат на Светла Дионисиева, театрална актриса, директорка на Българския културен институт в Лондон.

От първия си брак има син Христо, бизнесмен, и дъщеря Светла, дизайнер, завършила и живееща в Австрия.

Борислав Дионисиев ок. 1987 г. се оженва за Олга Щербицкая, дъщеря на първия секретар на Комунистическата партия на УССР Владимир Шчербицки, от която има дъщеря Радослава (Рада)[5][6]

След развод влиза във връзка с Михаела Калайджиева (сестра на политичката Гергана Паси), която на 18 август 2014 г. му ражда син Борислав Дионисиев-младши, пише в справката за него в Уикипедия.

Подобни статии