Почина Хайра Катич, една от Майките на Сребреница

Хайра Катич, една от емблематичните Майки на Сребреница, която след войната в Босна се бореше за истината за геноцида, извършен през 1995 г. в мюсюлманския анклав, почина вчера, съобщи АФП, като се позова на Мемориалния център на Сребреница.

"Една от най-храбрите сред нас, Хайра Катич почина, без да може да присъства на погребението на сина си Нихат Нино Катич", убит в клането в Сребреница на 26-годишна възраст, пише в съобщение на Мемориалния център.
Останките на сина й, журналист, който отправи последния призив за помощ за Сребреница малко преди градът да бъде превзет на 11 юли 1995 г. от босненските сръбски сили, още не са намерени.
Хайра Катич ръководеше в североизточния град Тузла асоциацията "Жените на Сребреница". На всяко 11-о число в месеца тя организираше събиране с искане за правосъдие и арест на отговорните за клането.
Около 8000 мъже и момчета, босненски мюсюлмани, бяха убити по време на клането в Сребреница, квалифицирано като геноцид от международното правосъдие. Босненските сръбски лидери по времето на войната Радован Караджич и Ратко Младич бяха осъдени на доживотен затвор именно за това престъпление.
Съпругът на Хайра Катич Юнуз също бе убит в клането. Останките му бяха намерени 10 години по-късно и погребани в гробището на Мемориалния център.

Подобни статии

 • Спомен за брат ми!

  Спомен за брат ми!

  Когато сърцето кърви... и оставя следи

  Пиша този текст за тези, които го познаваха и обичаха. За тези, които не го познаваха, но ще го заобичат. И за онези, които си мислеха, че го познават, но не обичат никой друг освен себе си. Най-вече заради тях. Защото имаха възможност да опознаят и обикнат един разкошен човек. А вместо това забиха зъби в сърцето му и ръфаха парчета от него. Злобно, безмилостно, гадно. Сега, когато той е в небитието, душата му най-после ще срещне мира, който заслужава. А душичките на използвачите ще се ронят. Защото в живота има само един такъв шанс, който никога повече не се повтаря.

  1331
 • Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

  130
 • На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия рано тази сутрин e починал големият български дипломат и бивш външен министър Иван Станчов, съобщи БГНЕС. Информацията е на българския посланик в Лондон Марин Райков.

  168