Почина принц Филип

Съпругът на британската кралица Елизабет Втора почина на 99 години.

Наскоро той лежа в болница заради проблеми със сърцето, но бе изписан в сравнително добро здравословно състояние.

"С дълбока тъга Нейно кралско величество обявява смъртта на обичания си съпруг, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург," се казва в изявлението на Бъкингамския дворец.

Принц Филип е издъхнал тази сутрин в замъка "Уиндзор", където двамата с кралицата прекарват времето си в уединение заради коронавирусната пандемия.

Елизабет Втора и принц Филип бяха заедно в течение на 73 години.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година и е второстепенен член на гръцката кралска фамилия. Има роднински връзки и с руското царско семейство по линия на Олга Константиновна, която е внучка на руския император Николай Първи. Олга Константиновна е негова баба.

Син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. По тази линия той има и далечно родство с фамилият Сакс-Кобург-Гота и българското царско семейство.

Израснал е предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до самия й край,като служи във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“. През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

В някои английски кръгове на него се гледа с подозрение – негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, като млад принц Филип се надявал да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла и пост с предимно церемониален характер. Това споделя самият той по-късно пред BBC.

Подобни статии