Почина проф. Светозар Донев, дългогодишен директор на Музикалния театър

Отиде си проф. Светозар Донев, дългогодишен директор на Музикалния театър, драматичен и оперен режисьор, преподавател и професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Държавната музикална академия, съобщиха негови близки. Колегите му го определят като изключителен творец и артист, личност - епоха в историята на Музикалния театър, харизматичен и обичан - и от трупата, и от публиката.

Светозар Донев е роден на 29 януари 1933 г. в София. През 1954 г. завършва режисура при Георги Стаматов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". След това специализира оперна режисура в Париж и Москва. Дебютира през 1954 г. с постановката "Младостта на бащите" от Б. Горбатов в драматичния театър "Гео Милев", Стара Загора. Работи в бургаския театър "Адриана Будевска", русенския "Сава Огнянов", Държавния музикален театър "Стефан Македонски" и Софийската опера.
Два пъти е директор и главен художествен ръководител на Държавния музикален театър в София - в периодите 1972-1978 и 1996-2009 г. Работи и като директор и главен художествен ръководител на Софийската опера.
Член е на жури на международни оперни конкурси в България, Испания, Швейцария, Белгия, Япония.
Този месец се навършват 20 години от премиерата на оперетата "Една нощ във Венеция" на сцената на Музикалния театър. Режисьорът е Светозар Донев.

Подобни статии

 • Спомен за брат ми!

  Спомен за брат ми!

  Когато сърцето кърви... и оставя следи

  Пиша този текст за тези, които го познаваха и обичаха. За тези, които не го познаваха, но ще го заобичат. И за онези, които си мислеха, че го познават, но не обичат никой друг освен себе си. Най-вече заради тях. Защото имаха възможност да опознаят и обикнат един разкошен човек. А вместо това забиха зъби в сърцето му и ръфаха парчета от него. Злобно, безмилостно, гадно. Сега, когато той е в небитието, душата му най-после ще срещне мира, който заслужава. А душичките на използвачите ще се ронят. Защото в живота има само един такъв шанс, който никога повече не се повтаря.

  1332
 • Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

  130
 • На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия рано тази сутрин e починал големият български дипломат и бивш външен министър Иван Станчов, съобщи БГНЕС. Информацията е на българския посланик в Лондон Марин Райков.

  168