Почина синът на Пенчо Кубадински

Пламен Кубадински

На 65-годишна възраст е починал синът на Пенчо Кубадински - Пламен. Това съобщава в новия си брой сп. "Лов и риболов".

Един от най-добрите му приятели и ловен другар Людмил Харизанов си спомня пред сп. "Лов и риболов": „Беше много етичен ловец, винаги е спазвал и уважавал закона. Щом се изпълнят отстрелните норми, винаги казваше: „Край на лова - и утре е ден!“. Предпочиташе лова на пъдпъци, яребици, бекаси, гургулици и диви патици, където винаги го придружаваше някое от неговите ловни кучета от породата епаньол бретон – Лем, Арма, Боги и Еро. Последното куче, с което Пламен ловуваше, бе английският сетер Орко. Той много обичаше природата и освен ловец, беше запален по риболова и гъбарството. През 1980 г. в язовир „Благата вода“ в Ихтиманска Средна гора улови костур с тегло 2.700 кг, което e голям трофей за този вид риба“.

Работата му като архитект (1982-2021 г.) беше свързана с пътувания из цяла България. Затова в багажника на колата му винаги имаше риболовни такъми – ако е сезон и остане време, да хвърли въдицата.

Един от примерите за любовта му към българската архитектура и способността му да създава красота, хармония и уют е така наречената „Къща на мечкарника“ в местността Карамуш, ДЛС „Кормисош“ . Пламен е участвал и в проектирането на ловен дом в ДЛС „Черни Лом“, административна сграда на ДЛС „Арамлиец“, ловен дом в ДУ „Студен кладенец“, както и в проект за реконструкция на сгради в ДУ „Еледжик“.

Пламен беше човек с изключително присъствие, пише "Лов и риболов". Носеше благородство, доброта, щедрост и скромност. Имаше озаряваща усмивка и чувство за хумор. Беше голям кулинар. Широката му обща култура и феноменалната му памет будеха възхищение. През последните 15 години интересите му към историята се вплетоха естествено в професионалната му дейност – той работеше по проекти свързани с експониране, опазване и популяризиране на културни паметници, много от които тракийски. А траките са вярвали, че истинският воин след смъртта преминава в света на блаженството, в който свят животът е низ от лов и пирове. Пламен беше истински воин, така че сигурно вече е там.

А след смъртта му ловната искра в семейството продължава да гори в дъщеря му Мария, внучка на Пенчо и Мария, допълват от списанието.

Подобни статии

 • Спомен за брат ми!

  Спомен за брат ми!

  Когато сърцето кърви... и оставя следи

  Пиша този текст за тези, които го познаваха и обичаха. За тези, които не го познаваха, но ще го заобичат. И за онези, които си мислеха, че го познават, но не обичат никой друг освен себе си. Най-вече заради тях. Защото имаха възможност да опознаят и обикнат един разкошен човек. А вместо това забиха зъби в сърцето му и ръфаха парчета от него. Злобно, безмилостно, гадно. Сега, когато той е в небитието, душата му най-после ще срещне мира, който заслужава. А душичките на използвачите ще се ронят. Защото в живота има само един такъв шанс, който никога повече не се повтаря.

  1333
 • Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

  130
 • На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия рано тази сутрин e починал големият български дипломат и бивш външен министър Иван Станчов, съобщи БГНЕС. Информацията е на българския посланик в Лондон Марин Райков.

  168