Почитаме Световния ден на операта онлайн

От 20 ч. тази вечер БНТ2 ще покаже „Набуко“ от Джузепе Верди, играна през 2016 г. на пл. „Александър Невски“

Софийската опера и балет отмени представленията на своята сцена до 8 ноември. „Поради усложняващата се епидемична обстановка и въпреки всички взети мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса, взехме отговорното решение да ограничим спектаклите...Присъединяваме се към препоръките на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19“, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Световният ден на операта, който е днес, 25 ноември, ще бъде почетен онлайн.

Софийската опера и балет, която е член на международната организация Opera Europa, се включи в този празник с излъчването на „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски в YouTube канала й, както и на официалната фейсбук страница. Тази пищна и бляскава постановка на акад. Пламен Карталов от 2014 г., реализирана в пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, бе представена през лятото и в онлайн платформата Opera Vision. В ролята на Борис Годунов бе Мартин Цонев. А от 20 ч. тази вечер БНТ2 ще покаже операта „Набуко“ от Джузепе Верди, играна през 2016 г. на пл. „Александър Невски“. В представлението участва силен международен екип: Владимир Стоянов, Сузана Бранкини, Роберто Скандиуци, Шай Блох, Даниел Дамянов, Кахабер Шавидзе. Диригент е Михаил Синкевич, а режисьор – акад. Пламен Карталов.
За втора поредна година музикалният свят ще отбележи Световния ден на операта днес, 25 октомври. Празникът ще обедини редица световни театри, които ще предложат на почитателите си представления и концерти на живо, излъчване на цели спектакли в Интернет страниците си, както и в социалните мрежи.
„Сега, когато животът на всички бе засегнат от глобалната пандемия и социалната несправедливост докосна огромен кръг от хора, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога“. С тези думи председателят на Opera Europa Никълъс Пейн се обърна към публиката и всички театри участници в инициативата. Операта като изкуство развива толерантност и разбиране, помага да се отвори духът и да се изградят мостове на културен обмен между хора от различни части на света. Колко е важно да съществува изкуството и колко значима е неговата роля за обществото – в това са убедени всички артисти, които днес ще се качат на сцената. Емблемата на сегашното издание е Лудвиг ван Бетовен – геният, чиято музика отправя послание за солидарност и хуманност. Тази година Световният ден на операта ще обедини всички театри и организации по пътя към възстановяването от кризата, породена от вируса COVID-19. Това е прекрасна възможност да се сподели радостта от изкуството с целия свят.
Opera Europa обяви своя състав от посланици за Световния ден на операта: Питър Селърс, театрален и оперен режисьор; Бернар Фокрул, композитор, органист и бивш директор на фестивала в Екс-ан-Прованс; Ай Вейвей, художник; и Ернесто Отоне, помощник-генерален директор по култура в ЮНЕСКО. Всеки от тях е красноречив защитник на лечебната сила на музиката в днешния променящ се свят.

Подобни статии