Подариха на Марта портрет на Григор Вачков

Портрет, уловил силния поглед на Григор Вачков като Банко от „Мъжки времена“, получи Марта Вачкова за подарък. „Татко всеки ден е с нас, той е част от компанията. Никога не си е тръгвал от вкъщи“, каза пред „Телеграф“ актрисата.

Марта Вачкова силно се развълнува по телефона, говорейки с „Телеграф“ за спомена за татко си. 41 години след загубата му тя казва, че постоянно усеща силата на духа му и неговото присъствие. В дома на родителите й и в нейния има няколко портрета на Григор Вачков. Този, който е дело на прочутия художник Николай Нинов, в момента е поставен редом до друг портрет на Вачков, правен през 1960-е години от Иван Кирков. Марта казва, че в момента двата портрета стоят един до друг, но тепърва ще решат къде да бъде поставен новият. Може да го сложат и на вилата, където много би подхождал.

На 18 март се навършиха 41 години от загубата на Григор Вачков. Паметта му била почетена в домашни условия. По това време майката на Марта, Силвия, карала тежък КОВИД и решили да не ходят на гробищата.

Марта Вачкова е силно развълнувана от факта, че толкова години след края на баща й той продължава да вдъхновява хората. И то непознати, защото с Николай Нинов не се знаят. Самият художник разказа пред „Телеграф“, че връзката е осъществил Васил Василев-Зуека, с когото се познават. Нинов принципно не рисува портрети, но напоследък точно тази муза го посетила. Първо направил портрети на няколко музиканти – Ози Озбърн, Леми Килмистър, Джими Хендрикс, Принс, след това минал на световни актьори. А после нарисувал Тодор Колев като Пурко от „Господин за един ден“. Получило се. И тогава решил да пристъпи към портрет на Григор Вачков точно от филма „Мъжки времена“ на Едуард Захариев по Николай Хайтов, където е една от най-силните роли на легендата. Казва, че най-трудно му било с онзи магнетичен поглед, но пък и най-приятно, когато се получил. Зуека го свързал с Марта, Нинов й изпратил снимка на портрета. Тя го харесала. А художникът я изненадал с подаръка.

Сега Марта Вачкова очаква 26 април, когато е в Плевен, за да играе в „Рейс“ по Стратиев. Надява се там да бъде и художникът, за да могат лично да се запознаят. А Нинов продължава със следващия портрет на легенда – на Кирил Господинов в ролята на Баш майстора. И допълва: „Не мога да рисувам по поръчка. Рисувам само това, което ме вдъхновява“.

Подобни статии