Подранил мъртвак дебне летовниците

Снимка: Булфото Спасители се опитват да върнат към живота удавник, пренебрегнал забраната за къпане.

Мъртвото вълнение и тази година ни изненада и дойде по-рано от обичайното. Мъртвакът дебне туристите от Шабла до Синеморец, а причината е свързана с метеорологичната обстановка – честите обилни дъждове и температурните амплитуди. Опасното явление, което обичайно се появява между 20 юли и 2 август, по стар и нов стил на Илинден, тази година бе засечено още в средата на юни.

Постепенно мъртвакът се превръща в постоянно явление в Черно море, категорични са опитни спасители. Така нареченият сулоган се появява периодично още от месец май на различни места и за кратко, но юли и август са най-опасни, защото тогава е просто всекидневно. Особено силно и опасно мъртвото вълнение става след Преображение около средата на август. Тогава влизането в Черно море, особено в неохраняеми зони, си е игра на руска рулетка. Обръща се и времето, започват да духат есенните ветрове, излизат силни подводни течения.

Статистиката сочи, че август е най-черният месец с най-много фатални инциденти. Почти няма ден, в който спасителите да не вадят поне по един удавник. "Не се съобразяват с флага, не спазват забраните за влизане във водата и белите стават. Преди беше около и след Илинден. В последните години насам обаче морето вече става много опасно. Като влезеш до кръста, и мъртвакът почва да те дърпа отдолу. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Като вакуум е, няма отърване", предупреждават бургаските спасители.

Подводните течения са изключително коварни, защото  не се забелязват на повърхността.  Те се появяват близо до морското дъно, засмукват като вакуум и започват да дърпат силно навътре и надолу към дъното. Освен това издълбават и опасни дънни ями. Дори и опитни плувци не могат да се справят със смъртоносната хватка на мъртвото вълнение. С това е свързано и поверието, че на Илинден морето взема жертви. Легенда или не, но на този ден морските жители не влизат в морето. Спазват стриктно неписаната забрана и по нов, и по стар стил.

Истината е, че опасността не преминава само с Илинден, както беше преди години. Затова и летовниците трябва да са особено внимателни и да не пренебрегват червения флаг, който забранява къпането. "Почиващите трябва да спазват стриктно правилата за къпане в морето и когато има вдигнат червен флаг, да не влизат изобщо във водата. Това е същото да преминеш по платното на червен светофар. Рискът да загинеш е огромен. Опасно е дори просто да си натопиш краката сама край брега“, предупреждават спасителите. По Южното Черноморие има десет плажни ивици, които са изключително опасни, сочи черната статистика.

"Всички плажове са опасни, ако не се спазват правилата за къпане, без значение дали са охраняеми или не. Но някои крият доста по-големи рискове заради географското им положение. Най-опасните ивици са Северната в Обзор, тази на Иракли и северният плаж в Слънчев бряг. Морето в тези зони прави силни подводни течения и опасни вълни.

Много коварно е също край Северния плаж в Поморие, на Харманите в Созопол, Лозенец, Ахтопол, Нестинарка - Царево, Синеморец - Бутамята и Липите. Там също има подводни течения и силни вълнения. „Ние класифицираме тези зони като конфликтни с оглед географското положение. Климатичните условия също са много важни - дали има вятър, буря и големи вълни. Тогава опасността от инциденти става още по-голяма", предупреждават опитните морските вълци. На север сред най-опасните места за плажуване са при устието на река Камчия, плажът на Аспарухово, втора буна във Варна и дънните ями в Албена.  

„Трагичните инциденти стават предимно в неохраняемите зони, но не са редки и случаите, когато хора се давят на ивица със спасителни постове. Причината е, че вълнението е толкова силно, че спасителите трябва да влизат по няколко, хванати за ръце, за да не бъдат засмукани и самите те. А този начин на придвижване забавя доста времето, за което спасителят би достигнал, ако плува в спокойни води“, обясниха хората, които бдят на постовете на плажовете цяло лято.

Над 30 жертви прибра морето миналото лято

Повече от 30 са удавените във водите на Черно море през юни, юли и август 2020 година, сочи статистиката. Повече от 60% от случаите са станали на неохраняеми зони. Един от най-драматичните случаи е от юли 2020, когато две деца се удавиха в един ден в морето край Бургас. Вълните погълнаха 14-годишно момче в Крайморие, а 9-годишно момиченце загина в Поморие. Двете трагедии се разиграха в рамките на по-малко от два часа. Тийнейджърът загина, след като влязъл да се къпе на неохраняем плаж, известен като „Патешката ивица“. 9-годишното пък загина в морето пред хотелите „Регата“ и „Съни бей“ в Поморие. Детето било на почивка с баба си, дядо си и по-малката си сестричка, която е на 7 г. Влязло във водата близо до брега, но силните течения го повлекли навътре и то не успяло да се отскубне от смъртоносната хватка на мъртвака. Сред последните жертви на миналия сезон са баща и син, които се удавиха на плажа Липите край Синеморец на 30 август. Преди две години пък латвийски турист се удави в морето, преди да успее да се настани в хотелската си стая. 63-годишният летовник влязъл да се натопи в морето, докато стане 14 часа, за да го приемат в хотела. Оставил куфарите във фоайето, отишъл на плажа и минутки по-късно мъртвакът го прибрал само на няколко метра от брега.

 

 

 

Подобни статии