Поименно ги назовете... (подслушваните)

Снимка: БГНЕС Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков твърди, че стотици българи, участвали в протестите, са били подслушвани неправомерно.

Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Такава бомба хвърли министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Логично, последва въпрос за повече конкретика. А служебният вътрешен министър отговори в стила на популярен в миналото виц.

Изпитна сесия в университета. Влиза първият студент – пълен гьон, нищо не знае. Комисията му помага всячески. Втори, трети незнаещ. Четвъртият е като пушка. Няма дата, която да не знае, устата му не млъква. Стига до броя на жертвите от бомбата в Хирошима. Тогава един дървен философ от комисията решава да затапи „умника“. И го прави по следния начин: „Поименно ги назовете, колега, поименно“.

„Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената, само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов“. Така служебният вътрешен министър Рашков се измъкна от уловката, решавайки да се направи и той на умник. Но не му се получи, защото от ГЕРБ-СДС поискаха от него да даде информация кои са политиците и гражданите, които са били подслушвани неправомерно. А тази информация наистина не може да бъде огласена. По този начин, дори Бойко Рашков да е имал основание да твърди, че е имало неправомерно подслушване на хора, влиза в капана „поименно ги назовете, колега“. Защото като кажеш "а", в неговия случай, трябва да кажеш и "б".

Специализираната прокуратура не е подслушвала мирни протестиращи граждани, не е образувала и не е наблюдавала и ръководила досъдебно производсто с цел подслушване на мирни протестиращи граждани. По този начин ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова опроверга Рашков в четвъртък.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова определи темата като "предизборна пушилка" и отбеляза, че проверките не са установили нито един от кандидатите, президентът, вицепрезидентът, служебният министър-председател и лидери на партии да са подслушвани. От ГЕРБ-СДС изразиха готовност дори за закрито заседание.
Интересно как само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та, а седящите до тях политици донесоха готови материали в МВР, продължи да упорства Рашков, допълвайки, че МВР, ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и ГД "Национална полиция" са изпълнявали „функциите на обслужващ персонал за специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация“. Имената, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани, посочи уж нежелаещият да влиза в конкретика министър. По думите му, не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работили на изнесени точки за мониторинг.
Всички искания на прокурорите от специализираната прокуратура са изготвени в нарушение на Закона за СРС от самите оперативни работници от тези служби, а не от наблюдаващ прокурор, отбеляза Рашков. И посочи, че само в една справка има споменати, че са наблюдавани 19 лица. Което пък хвърля в недоумение аудиторията как ли ще ги докара до стотици.

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  191
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  276