Пожизнен ТЕЛК при над 100 заболявания

Слага се край на безконечното разкарване за освидетелстване

Слага се край на безконечното разкарване до ТЕЛК за хора с трайни увреждания. Те ще могат да получат пожизнено освидетелстване при необратими заболявания. Това предвиждат промени, предложени от Министерството на здравеопазването, които бяха обсъдени на Националния съвет за тристранно сътрудничество. С промените при над 100 заболявания пациентите ще могат да получат пожизнено решение за инвалидна пенсия.

След заседанието здравният министър д-р Стойчо Кацаров обясни, че промените в Наредбата за медицинската експертиза трябва да бъдат приети на правителственото заседание. „Слагаме край на един брадясал проблем. Проблем, който се повтаря от 10-15 години“, каза министърът.

Д-р Стойчо Кацаров изтъкна, че най-важният момент в това изменение е даването на право на хора, които са с дефинитивни и необратими увреждания, да получат пожизнено решение.

"Сега на всеки три години или периодично на тези хора им се налага да се явяват за освидетелстване за заболявания, които са доживотни", обясни още Кацаров.

Той изтъкна, че това изменение ще реши проблема на хората, които имат дефинитивни и необратими увреждания. „Това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Дефинитивното решение на проблемите с медицинската експертиза изисква изцяло нов подход, изисква сериозна реформа, за която е необходимо изменение в закона, необходим е действащ парламент и воля на хората, които управляват здравната система, системата на осигуряване, на пенсионно осигуряване да решат този проблем, като разделят третирането на увредата и заболяванията от неработоспособността“, коментира още министърът.

Той изтъкна, че и сега в закона има текст за пожизнен ТЕЛК, но от него не следва нищо, тъй като на хората с придружаващи заболявания отново им се налага да бъдат преосвидетелствани периодично. За пример здравният министър посочи, че според сега действащата наредба хората, прекарали онкологично заболяване, след 5-ата година от заболяването имат 50% нетрудоспособност.

„На практика тези хора на всеки 3 години трябваше да доказват на ТЕЛК, че са имали раково заболяване. Няма нужда да доказваме нещо на 3 години, което науката е доказала“, изтъкна министърът.

Кацаров посочи още, че това предложение и изменение на наредбата няма да доведе до нарастване на разходите на НОИ.

„От гледна точка на НЗОК това ще доведе до икономия, защото няма да се доказват доживотните заболявания. Ще се облекчи работата на ТЕЛК комисиите, ще намалее броят на хората за освидетелстване“, каза министърът. Той обясни и че в четвъртък трябва да бъде представен планът за действие при нова COVID вълна. Той щял да е на база данни и критерии за зелена, оранжева и червена зона, ще са планирани всички действия от страна на здравната система. По думите му ще бъде предварително планирано какво се случва, когато страната влезе в жълта, оранжева и червена зона. Здравният министър отново призова всички да се ваксинират.

Подобни статии