Показват миниатюрни детайли от "Нощна стража" на Рембранд

Рамкират картината наново, за да изгладят „вълничките“ по платното

Огромна високотехнологична снимка на емблематичната картина "Нощна стража" на Рембранд позволява да бъдат разгледани множество детайли от творбата, предаде Асошиейтед прес.

Амстердамският "Райксмузеум" качи на дигиталния си портал т.нар. "най-подробна снимка на произведение на изкуството", която е готова за проучвания както от изследователи, така и от любители. Очаква се изображението да предизвика голям интерес, особено защото музеят е затворен заради въведените в страната коронавирусни ограничения.

717-гигапикселовата снимка позволява детайлно да се разгледа капитан Франс Банинг Кок и да се разбере как художникът е нанесъл най-тънките бели точки в очите му, за да вдъхне живот на централната фигура в картината. Изображението показва също малките пукнатини в зениците му, получени с течение на времето.

Оригиналното платно на Рембранд е с размери 379,5 на 453,5 сантиметра и всеки пиксел представлява 5 микрометра или 0,005 квадратни милиметра.

"Нощна стража" ще бъде свалена от дървената си рамка този месец и поставена в нова, за да се изправят образували се "вълнички". Те са се появили при преместването на творбата във временна галерия при реставрационните дейности в амстердамския музей в периода между 2003 и 2013 г.

Картината е претърпяла множество реставрации. В сегашната си рамка е поставена през 1975 г. След като бъдат оправени "вълничките" по платното, музеят ще реши дали са необходими допълнителни реставрационни дейности.

Подобни статии