Показват SMS от 14-и век в двореца в Балчик

Разглеждаме 1000 златни и сребърни венециански монети

Photo: НИМ Екипът на доц. Бони Петрунова откри уникалното съкровище

Съкровището от Калиакра с близо 1000 златни и сребърни монети ще заблести в Двореца на Балчик от следващата седмица. Това съобщиха от държавния културен институт. Изложбата „Татарската плячка“ е съвместно с Националния исторически музей и ще бъде открита на 6 август. 

Съкровището, намерено в малко глинено гърне, съдържа 983 предмета – сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати. Сред артефактите са осем златни венециански монети, наричани Zecchino d'Oro или златни пари. Монетите са от изключително висококачествено злато – 23.5 карата, и тежат по 3.5 грама. Досега в колективните находки не са откривани такива монети, посочват организаторите на изложбата. В имането има и български сребърни аспри, отсечени по времето на цар Иван Александър.

Археолозите наричат находката "Татарска плячка", предполагайки, че е вкопана в земята от татари в края на 14-и век. Предметите от съкровището са заграбени от татарски военачалник, смятат още специалистите. Изложбата в Двореца ще остане до края на октомври.

Съкровището бе открито преди две години – през лятото на 2018 година, на историческия нос от археологически екип с ръководител доцент д-р Бони Петрунова. Златото е било в малко глинено гърне под подовото покритие на помещение. Намирането му за археолозите е равнозначно, образно казано, на есемес от 14-и век, казват самите те. Според тях уникалните находки ще дадат възможност да бъдат написани много нови страници за историята на Добруджанското деспотство.

Подобни статии