Покупката на още F-16 би могла да е алтернатива за Турция на изтребителите F-35, каза говорителят на Ердоган

Покупката на изтребители F-16 и модернизацията на наличните самолети от този тип може да бъде алтернатива за Турция за парите, похарчени от нея в програмата за изтребителите F-35, от която страната бе изключена. Това заяви пред в. "Миллиет" Ибрахим Калън, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Калън подчерта обаче, че предпочитанието на Турция е да се сдобие с изтребители от ново поколение F-35, като напомни, че страната е похарчила досега 1,4 млрд. долара по тази програма.
"Може да се обмисли като алтернатива разширяването на наличния ни флот от F-16 и модернизацията на самолетите F-16, с които разполагаме, в замяна на парите, които сме платили. Въпросът все още е в процес на оформяне", каза Калън.
По думите на говорителя ако въпросът с F-35 не бъде разрешен скоро, то тогава е напълно естествено Анкара да разгледа възможни алтернативи.
"Турция не е без алтернативи в отбраната. Тя може да се насочи към съюзниците си и световните пазари за покупка на продуктите, от които се нуждае", каза той, като същевременно открои развитите през последните десетина години капацитети на самата Турция в отбранителната индустрия.
"Налаганото на Турция явно или прикрито ембарго вече няма някогашното въздействие", изтъкна говорителят и добави, че е напразно някой да мисли, че би могъл така да накаже Анкара.
Според Калън наред с местното производство, Русия и европейският пазар биха могли да са алтернатива за Турция да се сдобие с необходимата техника и оборудване. Той посочи, че страната му, водена от националните си интереси и капацитети, е отворена за различни оферти, които й предлагат подходящи условия.
"Същото предложение е валидно и за американците. Бихме могли да купим и системи Пейтриът, ако ни направят оферта при подходящи условия", каза той, пояснявайки, че очакванията на Турция са свързани с цена, дата на предаване и "най-важното - съвместно производство, т.е. технологичен трансфер".
В този контекст той посочи, че продължава процесът около възможността Турция да се сдобие с втора партида от руските зенитно-ракетни системи С-400. Същевременно обаче продължаваме да следим отблизо и всички останали алтернативи, добави той.

Подобни статии