Полицията и ДАНС влязоха в "Булгаргаз"

Снимка: Дарик

Националната полиция и ДАНС влязоха в "Булгаргаз".  От МВР съобщиха, че е започнала проверка във връзка с цените на газа. Иззети са различни документи. Операцията е на шест различни адреса, като сред тях и на частни дружества в няколко града, предаде Дарик. 

"Булгаргаз" е имал възможност да получи пълните обеми природен газ, които са договорени с Азербайджан. Това посочва в рамките на парламентарния контрол днес министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на "Демократична България" Ивайло Мирчев дали се разследват причините България да не получава договореното количество азерски газ, както и дали е установена връзка между незавършването на интерконектора IGB, който е системно забавян, за да не се внася пълния обем азерски газ.
Енергийният министър Николов уточнява, че съгласно сключения договор между "Булгаргаз" и "Азербайджан газ съплай къмпани" (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не означава, че за "Булгаргаз" не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ. 

"Вследствие на всички извършени действия от "Булгаргаз", включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC", допълва министър Николов.
Според договора азерската компания трябва да доставя на България по 1 млрд. куб метра природен газ годишно. Министърът на енергетиката информира, че в момента се преговаря с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми по алтернативни маршрути.


 

Подобни статии