Полимер улавя златото от електронния боклук

Технологията има много висока ефективност, доказаха корейци

Корейски учени усвоиха нова технология за извличане на златни атоми от електронния боклук. Те използват разтвор от киселина и специален полимер с много висока ефективност, съобщава сайтът technews.bg.

Проблемът с рециклирането на електронния боклук е особено актуален и все още остава нерешен. Той не опира просто до унищожаване на е-боклука, а за това как ефективно да се извличат редки и скъпоценни метали за повторна употреба от чипове, дънни платки и устройства. Решението може да бъде ново поколение реагенти.
Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) са разработили полимер, който може ефективно да улавя метални атоми в разтвор, съобщи за иновацията Ars Technica. Органичното съединение, наречено порфирин, представлява вещество с много малки пори, които служат като енергийни капани за атомите на редки и скъпоценни метали.
За улавяне на атомите на ценни метали от е-отпадъци печатните платки и електронните компоненти се разтварят в киселина, след което към разтвора се добавя полимер. Златото се оказа най-податливо на полимера, като се абсорбира от порите на веществото 10 пъти повече от други метали, например платина.
Извличането на 99% от златото в разтвора отнема около 30 минути. Технологията позволява по този начин да се извлекат до 94% от златото в печатни платки, което е доказано първо теоретично, а след това потвърдено и експериментално. Важното е, че полимерът може да се използва многократно, в друга реакция с киселината, след като отдаде събраното злато.
Подобна технология за рециклиране на е-отпадъци изглежда икономически по-изгодна от процесите на топене на отпадъци. Според разработчиците един грам полимер струва 5 долара и позволява извличане на злато за 64 долара. А при многократна употреба разходите намаляват още повече.

Подобни статии