Политолог: Който прави тънки сметки с датата на вота, след това страда

Който се е опитал да прави тънки сметки и шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда след това. Това коментира политологът Стойчо Стойчев пред Нова телевизия.

Той даде пример с 2009 година с мажоритарния вот, който бил предложен от БСП, а споцпартията пострадала от това. "Факт е, че изборите трябва да се проведат в безопасна обстановка. Затова трябва да се извикат епидемиолози с модели за стабилна прогноза”, каза Стойчев, а повод за коментара му е консултациите при президента Румен Радев за датата за вота, като след това се заговори за избори в края на април или май, а не на 28 март.

Според него здравното министерство е в правото си да иска ясна дата, за да изготви протокол.

„На официално ниво, ако министерството се ангажира да каже определена дата, ще започнат обвинения, че едва ли не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е лично на президента”, смята политологът.

По думите му обаче ранната дата е близо до сезонните нагласи, когато обикновено има негативно отношение след празниците. Той изтъкна, че обикновено през февруари недоволството расте и тогава може да има гласуване за протестните партии. И напомни, че опозицията първо е искала ранни избори, сега - по-късна дата. Управляващите - обратното. Стойчев поясни, че има много кандидати за протестния вот и това според него ще го разсее.

Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и как трябва да се направи, за да отидат хората до урните, коментира на свой ред социологът Кольо Колев, според когото консултациите при президента Румен Радев били проформа.

Подобни статии

 • Николай Хаджигенов: Свободата на словото я убиха точно ГЕРБ

  Николай Хаджигенов: Свободата на словото я убиха точно ГЕРБ

  "Аз имам един въпрос към ГЕРБ: Кой ни беше министър на културата по времето, по което не са търсени наеми от вестника на Блъсков, не са търсени режийни разноски и те някак са минали метър за сметка на Министерството на културата? Дали случайно не е бил министър на ГЕРБ тогава? Това е престъпление и безстопанственост", коментира Николай Хаджигенов.

  40
 • Ало, обажда се никулденският шаран!

  Ало, обажда се никулденският шаран!

  „Ало, обажда се никулденският шаран, пред вратата съм“, прокрадва се тихичък глас през слушалката. За момент решавам, че сънувам, но след секунди осъзнавам, че това всъщност е реалността - вече всичко ще пристига пред входната врата само с един клик в мрежата или телефонно обаждане.

  401
 • Факирите на мигновения политически успех обещават всичко

  Факирите на мигновения политически успех обещават всичко

  Ако искаш да постигнеш бърз успех в политиката, най-важното нещо е да плениш въображението на избирателите.  Това става чрез умело пласиране на илюзии, на неща, които никога не могат да станат. Факирите на мигновения политически успех ни обещават „нулева корупция“, „спиране на кражбите“, „назначаването само на почтени хора“.

  139