Половината алкохол у нас нелегален

Реколтата от грозде с 20% надолу

Над 50 на сто от алкохола, който се произвежда у нас, е нелегален. Това обяви председателят на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски пред БНР. Според него нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, което е изключително сериозен проблем в условията на пандемия.

Според него трябва контролът над производството да се засили, като се следи пътят на гроздето по веригата от лозето до преработвателя. Това може да стане, като Министерството на земеделието изплаща субсидии само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител.

Според Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозята и виното нелеганото производство е основно при спиртните напитки, а не толкова при виното. Годишно нелегални винари бълват не повече от 6-7 на сто от пазара на еликсира. Това са основно домашни производители, които по закон имат право да преработват до 1 тон грозде, но влагат повече суровина и след това я предлагат по селски пътища, коментира Коев. Той заяви, че в момента гроздето се проследява чрез сертификати, издадени от регионалните структури на лозаро-винарската камара.

Според първоначалните прогнози тази година реколтата ще е с 20 на сто по-малко, но пък е с отлично качество. Причина е сушата, която доведе и до драстичен спад на подпочвените води. В България годишно се произвеждат около 120 милиона литра вино, а се отглеждат над 6 милиона декара лозя.

Секторът обаче има сериозни затруднения с работната ръка. В резултат всяка година се изкореняват лозя, защото трудът на хората, отглеждащи грозде, не е достатъчно добре платен. Трябва да се направят по-добри субсидии, а без грозде няма да можем да произвеждаме вино, изтъкна Чорбаджийски.

Относно влиянието на пандемията върху потреблението той коментира, че потребителите не са спрели да пият вино, но са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите вина са със сериозни спадове заради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха.

Тенденцията е страната ни да изнася все повече вино. Балканските държави като цяло са на пето място по износ на вино в света след САЩ, Испания, Италия и Франция. Нашите вина са много качествени, за това говорят и многобройните награди от изложения и конкурси, изтъкна Чорбаджийски. През тази година договорен износ на грозде пък има само за Румъния и Гърция, обясни Коев. Традиционно страната ни експортира за повече държави, но вероятно заради пандемията търсенето се е свило.

Подобни статии