Половината от тиквите във Великобритания ще отидат на боклука след Хелоуин

Половината от близо 24 милиона тикви, подготвени за украса за Хелоуин във Великобритания, ще отидат след това на боклука, съобщи британският в."Гардиън".

Данни от проучване на благотворителната организация "Хъбъб", проведено сред 3000 възрастни във Великобритания, сочат, че от 24 милиона купени тикви за празнична украса, 12,76 милиона ще бъдат издълбани, но сърцевината им няма да се използва.

От организацията предупреждават, че това ще увеличи още планината от хранителни отпадъци и призоваха потребителите да експериментират с нови рецепти.

"Тиквите са ценен хранителен продукт, не са само за украса", каза Теса Трикс, ръководител на програмите по храните в "Хъбъб". "Дори и тиквата да ви се предлага като "тиква за издълбаване и украса", тя може да се яде и ще е много вкусна, ако я подправите с чили, джинджифил или кимион".

Трикс отбелязва, че по време на пандемията хората са започнали да приготвят домашна храна с малко продукти и ценят храната повече, затова тя приканва потребителите да се възползват пълноценно от тиквите. "Всяка изядена тиква е стъпка напред в усилията ни за справяне с планината от 6,6 милиона тона храни и напитки, изхвърляни годишно от британските домакинства", каза Трикс.

Проучването на организацията сочи още, че два милиона тикви ще бъдат изхвърлени във Великобритания в общия домакински отпадък. Затова от "Хъбъб" апелират издълбаните тикви да се компостират, да се оставят за храна на птиците или да се изхвърлят в колекторите за хранителни отпадъци.

Подобни статии

 • Сняг и студ до –15 градуса ще има в следващите няколко дни

  Сняг и студ до –15 градуса ще има в следващите няколко дни

  През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта облачността от северозапад ще се увеличи и в Западна България, както и в отделни североизточни райони ще има валежи предимно от сняг. През деня в по-голямата част от Южна България ще превалява сняг, на места в низините примесен с дъжд. След обяд от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Това сочи прогнозата на Националния инстут по метеорология и хидрология (НИМХ).

  67
 • Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

  Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

  Миналата година е била шестата най-топла, откакто се води статистика, причинявайки екстремни метеорологични явления по целия свят и подкрепяйки доказателства за дългосрочното затопляне на земното кълбо, съобщават световните агенции, като се позовават на анализ на американската Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) и НАСА.

  115