Половината работодатели качват заплатите с до 20%

Всеки четвърти ще увеличава допълнителните придобивки или бонуси на служителите си

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Половината от работодателите възнамеряват да увеличат възнагражденията с до 20%, като най-висок ръст се очаква в регионите на София, Бургас и Варна и Пловдив. Това е един от изводите от проучването на ManpowerGroup България "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции", което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца.

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители, без значение от позицията, която заемат. 37% от анкетираните споделят, че ще увеличават възнагражденията с 10%, а 12% планират по-високи увеличения – между 10% и 20%.

В повече от половината фирми планираните промени ще засегнат всички служители. Останалите отговори в тази посока са балансирани – в 16% от компаниите планираните промени ще засегнат между 50%-80% от заетите, в 15% - по-малко от половината заети (между 20%-50%), а в 14% от фирмите промените ще засегнат сравнително малко служители и работници - под 20%.

Дефицитът на кадри е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти, смятат анализаторите.

Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% - в сектор „Консултантска дейност”. Увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“.

Най-висок ръст на месечните заплати се очаква в София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.

Според наблюденията на ManpowerGroup България в момента има изключителна динамика на пазара на труда, и то в размери, по-високи от тези преди пандемията. Това се вижда най-ясно при най-търсените професии на пазара - квалифицирани работници, инженери, специалисти по информационна сигурност и технологии, служители във финансови отдели, медицински работници, експерти по човешки ресурси и др. Липсата на достатъчно кандидати за запълване на такива позиции се отразява върху бизнес операциите и работодателите са готови да предложат по-високи възнаграждения, за да си осигурят достъп до таланти, отчита проучването.

Подобни статии

 • България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

  90
 • Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

  112
 • Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави.

  117