Полски полицаи спасиха бедстващ българин с колело

Нашенецът Георги станал жертва на грабеж в Словакия, помогнаха му да се прибере

Снимка: Полицията в Полша Аспирант Павел Пехоцки и участъков полицай Паулина Ястшембска от гр. Оструда, Полша

Полски полицаи впечатлиха съгражданите си от гр. Оструда, след като помогнаха на изпаднал в беда българин с колело да стигне до посолството ни във Варшава и с помощта на дипломатите да се върне в родината си.

Случката се разиграла в неделята на 13 юни, а българинът Георги вече е в дома си в България.
Участъковата полицайка Паулина Ястшембска и аспирант Павел Пехоцки били в общ патрул, когато получили сигнал по станцията, че по експресния път S7 се движи мъж с велосипед. По принцип по т. нар. експресни шосета в Полша движението с колелета е забранено. Полицаите тръгнали към мястото от сигнала и на паркинга за почивка до село Грабина забелязали седнал на пейката мъж, а до него велосипед.

Човекът бил видимо изтощен и малко неадекватен. Ченгетата се опитали да влязат в контакт с него – пробвали на полски, руски, английски и немски, но той не отговарял на нито един от тези езици. Решили да опитат и с писане, но и така не станало. "Даже и с жестове пробвахме, но без резултат. Виждаше се, че е уморен и че има някакъв проблем. Не можехме да го оставим така", казват Павел и Паулина.
Със съдействието на дежурния в управлението полицаите се свързали със служител на българското посолство във Варшава. С негова помощ той превеждал на английски, униформените разбрали историята на Георги. Разказал, че го ограбили в Словакия (до словашката граница са около 650 километра) и без карта, без документи и без пари тръгнал да се прибира за България, но объркал посоките и се озовал в Северна Полша.

Бил напълно отчаян. "Нещо явно е станало не така, както трябва, за да се озове на това място. Важно ни беше да стигне по-бързо до посолството си, където да получи нужната помощ. Не можехме да допуснем да тръгне дотам на колело в това състояние, ние също нямаше как да го закараме", разказват полицаите. Направили това, което не им влиза в служебните задължения – качили го заедно с колелото в патрулката и го закарали до най-близката гара. Там Павел и Паулина му купили билет за влак и го изпратили към Варшава. Това станало на 13 юни.
Георги успешно стигнал до бул. "Уяздовски" до посолството на Република България, а само дни по-късно в околийското управление на полицията в Оструда дошло благодарствено писмо от нашите дипломати.
"Уважаеми дами и господа, Посолството на Република България желае да благодари сърдечно за оказаната помощ и за професионализма в действията ви във връзка с българския гражданин Георги (...). Особената си благодарност адресираме към вашите служители г-жа Паулина Ястшембска и г-н Павел Пехоцки за оказания професионализъм, ангажираност и хуманитарен подход. Посолството на Република България използва случая да пожелае на цялото управление по-нататъшни успехи в работата", пишат от нашата мисия във Варшава.
Чак тогава се разчуло и в управлението за постъпката на Павел и Паулина. Самите те обаче не се смятат за герои и твърдят, че подобна помощ е най-важната задача, която имат в службата си за полската полиция. Казват, че са направили това, което е длъжен да направи всеки на тяхното място.

Подобни статии