Полският премиер обвини ЕС в шантаж

Матеуш Моравецки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини ЕС в "шантаж" спрямо страната му в спора за върховенството на европейското право между ЕС и Варшава, предаде АФП. Стана ясно, че Брюксел е замразил плана на Варшава за възстановяване и развитие.

Европейската комисия ще защитава "общите ценности" на ЕС в Полша, предупреди от своя страна председателката й Урсула фон дер Лайен, без да обяви конкретни мерки. "Няма да позволим да бъдат заплашвани общите ни ценности. Комисията ще действа", заяви тя пред Европейския парламент по повод решението на полския Конституционен съд, че националното право има приоритет над общностното право.

В  отговор полският премиер поиска думата в Европарламента и заяви, че "отхвърля този език на заплахи и принуда".  "Шантажът се превръща в обичаен метод за някои страни членки, основата на демокрацията не е такава", заяви Моравецки в половинчасовата си реч.

Запитан за полския план за възстановяване, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че европейската изпълнителна власт очаква "ясно послание" от Варшава за нейните съдебни реформи.

Подобни статии