Пороите заради глобалното затопляне застрашават кораловите рифове на Хавай

Когато миналия месец кални води от стръмните планини наводниха селища на Хавай, пораженията бяха сериозни - къщи бяха разрушени, свлачища покриха пътища, придошлите реки бяха затлачени от отпадъци, пострадаха и компании, съобщи Асошиейтед прес. Но необичайно силните проливни дъждове, за които се прогнозира, че ще стават все по-често явление заради глобалното затопляне, причиняват вреди не само на сушата, а застрашават и кораловите рифове.

"Такива значими събития причиняват най-голяма вреда, защото при тях се нанасят най-много седименти върху рифовете", каза Си Марк Икън, старши съветник по коралите в Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и бивш директор на програмата за наблюдение на кораловите рифове в агенцията.

"При глобалното затопляне, както наблюдаваме през последните сто години, налягането на изпаренията в атмосферата се увеличава", каза климатологът Пао-Шин Чу. "Вече имаме данни, които сочат, че са налице увеличаващи се, силно интензивни дъждове".

Кораловите рифове съставляват значителна част от океанската екосистема до бреговете на Хавай и са важни за икономиката на щата.

Те защитават населените крайбрежни райони от вълненията на океана и от тропическите бури. Финансовото изражение на ползите от това действие е повече от 860 милиона долара годишно според службата за геоложки проучвания на САЩ. Кораловите рифове допринасят над 33 милиарда долара за щата благодарение на приходите от туризма, риболова, както и заради културната значимост и други фактори, сочи проучване по поръчка на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Наводненията през март бяха причинени от въздушна система, която надвисна над острова и причини проливни валежи в продължение на две седмици. Обезлесяването, строителството и замърсяването на водите също допринасят за проблемите.

Подобни статии

 • United Group се ангажира да приеме научно базирана цел за намаляване на емисиите

  United Group се ангажира да приеме научно базирана цел за намаляване на емисиите

  Днес United Group, водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, обяви, че се ангажира с определяне на цел за намаляване на емисиите, основана на инициативата Science Based Targets (SBTi) – проект, който има за цел насърчаване на корпоративните действия в областта на климата за нисковъглеродна икономика.

  214
 • Хърватия забранява найлоновите торбички

  Хърватия забранява найлоновите торбички

  С новия закон за управление на отпадъците в Хърватия напълно се забранява употребата на повечето видове найлонови торбички и те вече няма да се продават, съобщава информационният портал Индекс.
  Законът още е в процедура да бъде приет.

  428
 • Лятото в София с 40 дни по-късо от Сандански

  Лятото в София с 40 дни по-късо от Сандански

  Любимият сезон, в който събираме тен на плажа и хапваме диня, е най-дълъг в Сандански, където той е цели 173 дни. „Продължителността е изчислена на базата на среднодневните температури за поне 30-годишен период“, разказва пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-кратко пък е лятото в Габрово, София и Малко Търново. За сравнение в столицата горещият сезон продължава 133 дни. 

  201