Португалия отдаде почит на дипломат, спасил хиляди хора от нацистите

Португалия официално отдаде почит днес на Арищидиш де Соуза Мендиш, португалски дипломат, който през Втората световна война помогнал за спасяването на хиляди хора от нацистки преследвания. В Националния Пантеон на страната беше поставена гробница, носеща неговото име, предаде Асошиейтед прес.

Видни португалски политици и общественици присъстваха на официалната церемония, която беше излъчвана по телевизията. Гробницата се намира до тези на други известни фигури от португалската история в Пантеона в Лисабон.
Председателят на португалския парламент Едуарду Феру Родригиш каза, че поведението на Соуза Мендиш е донесло престиж на Португалия.
"Хора, които в решителния момент рискуват своята и на семейството си безопасност, за доброто на всички, са рядкост. Соуза Мендиш беше един от тях", каза Феру Родригиш в своя реч.
Церемонията отбеляза края на продължилия 80 години път на Соуза Мендиш от отлъчен от обществото португалски държавен служител до обсипана с почести международна личност.
Соуза Мендиш, който е може би най-известният португалски дипломат от 20-ти век, се противопоставя на началниците си, включително диктатора Антониу Салазар, когато, като консул в Бордо, Франция през 1940 г., издава визи на много хора, които се страхуват от преследване от нацистите.
Португалските визи позволяват на хора, включително евреи, които бягат от Холокоста, да избягат през неутрална Португалия по въздух и море към Съединените щати и други страни.
Португалската дипломатическа служба е трябвало да иска разрешение от правителството в Лисабон за издаване на визи на някои категории кандидати, тъй като страната внимателно се опитвала да следва път на неутралитет, но Соуза Мендиш издавал визи по собствена инициатива. Това довело до неговото уволнение от дипломатическата служба и публично заклеймяване на семейството му. Той умира в бедност през 1954 г.
Десетилетия по-късно той получи признание за ключовата си роля в спасяването на хора от нацистите.
През 1966 г. националният мемориал в памет на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим го призна за "Праведник на света".
Миналата година той беше похвален от папа Франциск, а миналия март Сенатът на Съединените щати приветства "хуманитарната и високо морална работа" на Соуза Мендиш.
Чак в края на 80-те години на миналия век той спечели признание в Португалия, където властите посмъртно му връчиха награди.
През 2017 г. президентът Марселу Ребелу де Соуза награди Соуза Мендиш с най-високата отличие в Португалия - Големият кръст на Ордена на свободата.
Миналата година португалският парламент гласува да почете бившия дипломат в Националния Пантеон, като постави там плоча и гробница без тленните му останки. Соуза Мендиш беше пожелал да бъде погребан в родното си място близо до Визеу в северната част на Португалия.
Гробниците на 12 от 19-те исторически фигури, погребани в Националния Пантеон, съдържат тленните им останки.

Подобни статии