Посичат с меч Светите Платон и Роман

На 18 ноември почитаме Светите Платон и Роман.

Свети Платон се родил в града Анкира (днес Анкара) в семейство на благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон и вяра. Брат му Антиох умрял като мъченик, а скоро след това и младият Платон бил повикан на съд за вярата. Управителят на страната се стараел да го склони да се отрече от вярата си, за да спаси живота си, но това не се случило.

Свети Платон молел Бог да издържи на всяко тежко мъчение и Бог чул молитвите му.

Управителят измъчвал всячески Платон, но той останал здрав и непоклатим. Дълго го мъчили чрез глад в тъмницата и най-после, като се убедили, че нищо няма да го преклони да се отрече от вярата си, го осъдили на смърт чрез обезглавяване през 266 г

Свети мъченик Роман произхождал от Палестина и бил дякон на Кесарийската църква. Когато нечестивият управител Асклипиад искал да разруши тамошния християнски храм, свети Роман подбудил християните да окажат съпротива и да не му позволи да го разруши. Затова бил посечен с мече през 305 г.

Още по темата: религия

Подобни статии

 • Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  На 6 декември Светата Църква чества паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той се родил в гр. Патра, Мала Азия, в областта Ликия. Родителите му - Теофан и Нона, били благочестиви и знатни хора. Преданието разказва, че те дълго нямали рожба, но с молитва, сълзи и милостини, изпросили от Бога момче, което кръстили Николай (от гръцки “победител на народи”).

  2156
 • Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа.

  100