Посланикът ни в Испания става наш представител в Световната организация по туризъм

Алексей Андреев - нашият извънреден и пълномощен посланик в Испания и в Андора бе определен от МС за постоянен представител на България в Световната организация по туризъм.

България е пълноправен член на СОТ от 1976 г. Членството е от ключово значение за провеждането на държавна политика за устойчиво развитие на туризма, отговаряща на световните тенденции и дава възможност за участие в процесите за вземане на решения за развитие на сектора на най-високо ниво.

Междувременно МС одобри и допълнителни разходи по бюджета на външно министерство в размер на 22 530 лв. за обезпечаване на обучение. С парите ще бъдат покрити поетите и планирани разходи за изграждане на експертен, административен и технически капацитет на граждански специалисти от България, които участват в операции и мисии на международни организации за управление на кризи извън територията на страната.

Отделно от това МС одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР и в помощ на консулските служби през летния сезон. Сумата е в размер до 70 000 лева. Отпуснатите средства са необходими за изпращане на командировани служители и наемане на местни лица в помощ на консулските служби в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Минск, Нурсултан, Истанбул, Бурса, Анкара, Лондон, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид и др. Чрез обезпечаване на допълните финансови средства Министерство на външните работи ще допринесе както за успешното протичане на летния туристически сезон, така и за качественото обслужване на българските граждани, пътуващи към страната ни през летните си отпуски.

Подобни статии

 • Държавата отново отпуска финансова помощ за туристическия сектор

  Държавата отново отпуска финансова помощ за туристическия сектор

  Министерството на туризма публикува проект на Указания за кандидатстване и правила за предоставяне на безвъзмездни средства по схемата "Предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки и приложения към тях", съобщиха от ведомството. Очаква се набирането на заявления по схемата индикативно да стартира на 28 януари 2022 г.

  83
 • Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на Обединените арабски емирства у нас, съобщиха от министерството.

  106