Последният солов запис на джаз легендата Дейв Брубек излиза на пазара

Брубек почина на 91 години на 5 декември 2012 г.

Последният солов запис на покойния легендарен американски джаз пианист Дейв Брубек излиза следващия месец, близо осем години след смъртта му, съобщи Асошиейтед прес.

"Върв Рекърдс" обявиха миналата седмица, че на 6 ноември излиза "Lullabies'' - колекция от пиеси, някои от които често изпълнявани и от деца. Лейбълът е известен с усилията си да опази неиздавани джаз записи.

"Дейв мислеше за това основно като за документация и подарък за семейството и някои близки семейни приятели", казва Крис Брубек, син на музиканта, който също е джаз музикант и свири на множество инструменти, основно на тромбон и електрическа бас китара.

От "Върв рекърдс" чули една песен от колекцията и решили, че ще е чудесно да я представят на публиката, пояснява младият Брубек.

"Той знаеше хиляди песни от изпълненията си в нощните клубове и джаз групите, в които е участвал като малък", добавя той.

В колекцията са включени интерпретация на "Summertime'' на Джордж Гершуин от операта "Порги и Бес" от 1935 г., "Danny Boy" от 1913 г. и "Over the Rainbow" от филма от 1939 г. "Магьосникът от Оз'', както и оригинални произведения, които Брубек пише за съпругата си.

Брубек се смята за основоположник на стила кул джаз. Хитът му "Take Five", записан през 1959 г. от "Дейв Брубек квартет", е най-продаваният джаз сингъл на всички времена. Брубек почина на 91 години на 5 декември 2012 г.

Подобни статии