Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт: Поразих целта

Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са "Поразих целта". Командирът на базата в Граф Игнатиево казал на министъра, че гласът му е бил спокоен и уверен.

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%. Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов пред bTV.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо, било възможно пламъкът да е прогорил парашута, но още няма установени с категоричност факти.

Панайотов опита да обясни защо задачата не е била прекратена на мига, в който е станало ясно, че мишената пада много бързо. "Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина", заяви обаче той. 

"И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята", коментира още Панайотов. По думите му на 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летял е с 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

"Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне, да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат", каза той, като с тези думи военният министър намекна за грешка на командването. 

Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка, но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. "Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина", обясни министърът.

"Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди" - така военният министър отговори на съпругата на загиналия пилот, която го обвини в говорене на празни приказки.

"Последните 13 секунди на пилота всъщност нямат никакво значение, министър Панайотов. Вече няма значение и височината на пускане на мишената, височината на елиминиране на целта, както и нарушените мерки за безопасност (и това е ясно). Нещата са много по-мащабни, далеч по-опасни и засягат доста по-високи етажи от командването", пише вдовицата в профила си във Фейсбук, където публикува поредния си гневен пост.

"Кой допусна пилотите ни до участие в това учение с по 1 стрелба годишно (почти сигурно е, че същата подготовка имат и останалите военни формирования). И още по-далеч: Кой беше този "болен мозък", който реши да провежда такова мащабно, съвместно учение само на база изготвени документи, без да си подготви подчинените и каква беше крайната цел, че при този смъртен случай не ни става ясно? И защо два дни преди Шабла-2021 се "тупаме по гърдите", а два дни след инцидента се скатаваме в "миши дупки" и се крием зад разследването? Защо няма нито един от организаторите да излезе с чест и да даде отговори? А оставят Вас, мин. Панайотов да говорите пред обществото празни приказки, на които никой не вярва. Безумие, след безумие! Докога?", пита в заключение тя.

"Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда", допълни министърът. По думите му Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност.

"12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа налоьот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни", посочи Панайотов. "Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях", напомни той.

За сътрудничеството между САЩ и България в областта на отбраната, но и във всички останали области говорили президентът Румен Радев и Джо Байдън в Брюксел миналата седмица, обяви Панайотов. Тогава Радев имаше среща с американския президент в рамките на срещата на върха на НАТО, в която участва и Панайотов.

Подобни статии