Последните ледници в Африка може да се разтопят в следващите две десетилетия заради глобалното затопляне

Последните ледници в Африка са изправени пред сериозен риск от разтопяване в следващите две десетилетия заради глобалното затопляне, което на контитента се случва с доста бързи темпове, предадоха световните информационни агнеции, като цитираха доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Учените предупреждават, че ледниците в масивите Килиманджаро, Кения и Рувензори напълно ще изчезнат.

"В момента само три планини в Африка са покрити с ледници. Това са Кения в едноименната държва, Рувензори в Уганда и Килиманджаро в Танзания. Въпреки че тези ледници са малки, за да се използват като големи резервоари с вода, те имат важно значение за туризма и науката," според учените от СМО.

Авторите на доклада отбелязват, че настоящият темп на топене на планинските ледници е по-бърз от средния за света. "Ако продължи, това ще доведе до пълно разтопяване до около 2040 г.", предупреждават експертите.

Според тях планината Кения първа ще остане без ледник, като това ще се случи дестина години по-рано в сравнение с Килиманджаро и Рувензори.

"Бързото свиване на последните ледници в източната част на Африка, които се очаква да се стопят напълно в близко бъдеще, сигнализира за заплахата от ... необратима промяна на земната система," казва генералният секретар на СМО Петери Талас.

Експертите предупреждават, че затоплянето в Африка се случва с по-бързи темпове от средните за Земята. Периодът от 1991 до 2020 г. е бил по-топъл от предходните 30 години, когато пък температурите са били по-високи от средните за времето от 1931 до 1960 г.

Изменението на климата изостри продоволствената несигурност в Африка през 2020 г., здравната криза и бедността на фона на пандемията от новия коронавирус, се казва в доклада. От Източна Африка и региона на Африканския рог са 12 процента от новите бежанци и разселени лица в света през 2020 г. Над 1,2 милиона души са напуснали домовете си заради природни бедствия и почти половин милион заради конфликти.

Темповете на повишаване на нивото на Индийския и Атлантическия океан край африканското крайбрежие също надвишават средните за света. През 2020 г. валежите бяха по-обилни от обичайното в редица райони, включително Сахел, Източноафриканската рифтова долина и североизточна част на Африка. Судан, Южен Судан, Етиопия, Чад и няколко други страни пък преживяха наводнения. Сушата в Мадагаскар доведе до хуманитарна криза.

Според прогнозите до 2030 г. около 118 милиона души от Африка, които живеят с по по-малко от 1,9 щатски долара на ден, ще бъдат изправени пред суша, наводнения и екстремни горещини.

Експертите от СМО изчисляват, че страните на юг от Сахара се нуждаят от годишна инвестиция от 30-50 милиарда щатски долара в следващите десет години, за да се "избегнат още по-големи разходи за допълнителна помощ, свързана с бедствия," се казва още в доклада.

Подобни статии