Посрещат Джулая от Шипка до Иракли

Чужденци идват да купонясват по нашенски

Снимка: Мария Лазарова Венци Калбанов и Иван Петров два дни снимат филм за Джулая на Иракли.

От Шипка до Иракли отбелязаха Джулая, превръщайки постепенно купона на първото юлско слънце в неофициален национален празник, видя „Телеграф“.

На Шипка за пета година поред се събират фотографи и желаещи да си изкарат добре. Пред „Дарик нюз“ организаторите заявиха преди началото на празника: „Шипка не е място, то е състояние на духа. Очакваме ви, заредени с повече батерии и весело настроение“. На върха по традиция се качват и гайдари, с чиито изпълнения се срещат първите юлски лъчи на слънцето.
Традиционно купонът се завихря по морето, като на повечето места има организирани фиести с изпълнения на групи. Едно от малкото места, където срещането на Джулая става по традиционния начин, е дивият плаж на Иракли. Тук няма предварителен сценарий и програма с изпълнители, а всеки сам е и артист, и публика - въпрос на импровизация и настроение. Но самото срещане на първото юлско слънце става под звуците на вечната рок класика July Morning на Uriah Heep, пусната на уредба, както едно време. Още от вчера хора с китари и волен дух импровизираха с различни мелодии на купона. А група испанци дойдоха да празнуват по нашенски. Самото събитие е снимано от екип млади професионалисти - Иван Петров и Венци Калбанов. Филмът е документален и хваща емоцията на един от малкото останали диви плажове по Черноморието, обясни пред „Телеграф“ Мария Лазарова, която движи проекта. Идеята е той да стане 30-40 минути качествен продукт, който да бъде продаден у нас и в чужбина. Лазарова обяснява, че на този плаж за пръв път е била през 1994 г., като и тогава, и сега купонът става по едни и същи начин. Иска този дух да бъде запазен и във филма. „Идват семейства, като младите много се интересуват как е било едно време. Синът ми и дъщерята са тук, те са на 24 и 21 години. Има и по-млади, на които им е много интересно, че Джулай е уникален български празник, какъвто няма никъде другаде по света“. Някои пък проявяват арт наклонности, като правят шензлонг от тонколони.
Перник също стана място за отбелязване на Джулая. Там събитието стана на крепостта Кракра. Твърдината е гордостта на миньорския град и срещането на юлското слънце се превръща във все по-завладяващо преживяване. В Нов български университет също два дни отбелязват купона, който продължава до края на тази вечер.
Джулаят явно и полека се превръща във всенароден празник, уникален и национален, отличаващ ни, коментират купонджиите.

Подобни статии

 • 28 януари - Денят за защита на личните данни

  28 януари - Денят за защита на личните данни

  Денят за защита на личните данни. Отбелязва се от 2007 г. с решение на Съвета на Европа от 26 април 2006 г. Годишнина от приемането /1981/ от Съвета на Европа на Конвенцията за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни (Конвенция 108), която влиза в сила на 1 октомври 1985 г. Конвенцията е подписана от България на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 18 септември 2002 г. и в сила за България от 1 януари 2003 г.

  128
 • 27 януари - Международният ден в памет на жертвите от Холокоста

  27 януари - Международният ден в памет на жертвите от Холокоста

  Международният ден в памет на жертвите от Холокоста. Отбелязва се в Европа от 2000 г. с решение на международната конференция за Холокоста в Стокхолм, Швеция (26-28 януари 2000), припомня БТА. През 2006 г. е обявен за международен ден с резолюция A/RES/60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Годишнина от освобождението /1945/ от Съветската армия на концентрационния лагер в Освиенцим (Аушвиц) до Краков в Полша.

  136
 • 26 януари - Международен ден на митническия служител

  26 януари - Международен ден на митническия служител

  Международният ден на митническия служител. Отбелязва се от 1983 г. с решение на Съвета за митническо сътрудничество, създаден с конвенция, подписана на 15 декември 1950 г. в Брюксел, Белгия, в сила от 4 ноември 1952 г. Годишнина от учредителната сесия на Съвета за митническо сътрудничество /1953/, от 1994 г. - Световна митническа организация, в която членуват 183 държави. България е член на организацията от 1 август 1973 г.

  231