Повечето атеросклерози протичат асимптомно до 70% от стеснение на артериите

Атеросклерозата е основно сърдечно-съдово заболяване, което причинява по-тежки заболявания. Уви, лекарите не могат да кажат със сигурност от какво се получава, но се знаят рисковите фактори, които я предизвикват. Основните са повишено кръвно налягане, повишен холестерол, повишена кръвна захар при захарен диабет, тютюнопушене и хроничният стрес.

„От друга страна, ако вътрешната обвивка на съдовете на човек генетично има добра защита, съответно се намалява рискът“, обясни председателят на Националното дружество по ангиология и флебология проф. Лъчезар Гроздински. По думите му това е причината при едни хора пораженията да са по-сериозни, при други по-малко. Проф. Гроздински обясни още, че след 50-годишна възраст рисковите фактори започват да действат и когато се съчетаят 2-3, се развива атеросклеротичен процес.

Коварното на заболяването е, че протича асимптомно до развитието на тежко усложнение. „Може първата изява на коронарната атеросклероза да е инфаркт, а на мозъчната атеросклероза да е инсулт“, обясни още ангиологът. Той добави, че повечето атеросклерози протичат асимптомно – до момента, в който артериите се стесняват до 70% от диаметъра си, няма сериозни оплаквания. Те настъпват след развитие на стеснение над 70% или пълно запушване на артерията, което вече причинява тежко поражение. Затова е трудно да се засече атеросклерозата. „Затова най-добре е да има цялостна профилактика, да се храним качествено, да няма стрес, да се лекуваме навреме“, съветва проф. Гроздински. Той обясни, че след 50-годишна възраст при наличието на 2-3 рискови фактора и хроничен стрес е много вероятно развитието на атеросклероза. Затова се препоръчва скрининг на хората, които попадат в рисковата група. С ехо-доплер може да се скринира в най-ранна фаза атеросклероза на мозъчни артерии, на периферни артерии, на коремни артерии. Освен това могат да се открият поражения от порядъка на 1 десета от милиметъра. При сърдечните артерии диагностиката е по-сложна. Препоръчително е всички, които имат рискови фактори да минават такъв скрининг.

Ролята на стреса е възлова при проявата на сърдечно-съдови заболявания. Установени са тежки коронарни промени при загинали войници във виетнамската или корейската война. Става дума за американски войници, които са изследвани и при които се установява, че 20-годишни младежи имат тежки коронарни поражения от атеросклероза. „Стресът от една война е огромен и съдовата система реагира патологично“, добави проф. Гроздински. Той добави, че реално всичко уврежда сърдечно-съдовата система. „Представете си една цивилизация без пътища. Тя загива! Ключовото за една цивилизация това са пътищата. Сърдечно-съдовата система, това са пътищата, по които се движат храната и кислородът, които са необходими, за да функционират клетките и организмът като цяло. Без кислород и без хранителни вещества организмът загива“, обясни още специалистът. Той добави, че където и да има нарушение на доставката на кислород и хранителни вещества - дали ще е мозък, сърце, корем, или периферия, дали ще са запушени артериите, или ще има влошаване на венозния дренаж, венозни тромбози - при всички случаи организмът страда. Това може да доведе до тежки поражения на органите и дори до фатален край.

Подобни статии

 • "Левски" открива ваксинационен център на легендарния си стадион

  Столичният гранд "Левски" за пореден път доказа защо едно от традицинните прозвища на клуба е Отбора на народа, макар и то да е недолюбвано от историческите съперници на сините. ПФК "Левски" се включва в кампанията по ваксиниране срещу Ковид-19, съобщават от клуба. "Сините" ще обособят помещение непосредствено до клубната експозиция, което ще служи за ваксинационен център.

  40
 • Джипи на 86 години лекува болни с COVID

  Джипи на 86 години лекува болни с COVID

  Три десетилетия не е ползвал отпуск и болнични

  На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. За медицинската професия казват, че не е работа, а призвание. Доказателство за това е 86-годишният д-р Хари Папазян, който и до днес лекува болни с коронавирус и макар че е с пирон в крака, всеки ден е в кабинета си, на разположение на своите пациенти. Близо три десетилетия д-р Папазян не е ползвал платен отпуск. През всички тези години той е спасил десетки човешки животи. Лекар по сърце, по призвание и по професия.

  61
 • Обявяват новите по-строги мерки срещу пандемията в сряда

  Обявяват новите по-строги мерки срещу пандемията в сряда

  Срещу спиране на плановите операции се обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Това каза самият той след среща с болнични асоциации. Кацаров е разговарял с тях и за това да има зелен сертификат за служителите в лечебните заведения. От там са подкрепили идеята.

  71