Повечето турци не вярват на НАТО, показва проучване

Повечето турци не вярват на НАТО, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като цитира данни на проучване на социологическата агенция Ареда. Анкетата е извършена сред 2 477 души на 7 и 8 юни.

Според 85 на сто от анкетираните НАТО не защитава интересите на Турция.
В отговор на въпрос дали "в случай на война на Турция със страна, която не е член на НАТО, алиансът ще застане до Турция?" 78 процента от анкетираните са отговорили, че не смятат, че НАТО би помогнал на Турция в такъв случай.
53,7 на сто от турците са на мнение, че страната трябва да излезе от НАТО, докато 43,6 са казали, че Турция не трябва да излиза от алианса. Около 70 на сто от анкетираните смятат, че Турция би могла сама да обезпечи сигурността си, ако напусне НАТО.
70 процента от участниците в проучването пък смятат, че въпросът, свързан с базите на НАТО в Турция, засяга националната сигурност на страната, т.е. представлява заплаха.
От страните членки на НАТО Турция има най-голямо доверие на Германия (22 процента от анкетираните са посочили, че вярват на Германия), следвана от Унгария и Черна гора. 5,8 на сто от турците, участвали в проучването, пък имат най-голяма вяра на България.
Едва 3 процента от анкетираните се доверяват на САЩ, а 82 процента смятат, че НАТО е структура, която защитава интересите на американците. Едва 17 процента от участниците в проучването са на мнение, че алиансът защитава интересите на всички страни членки.

Подобни статии