Повелителите на мухите

Туристи наобикалят запустелите сгради с надеждата, че ще хванат някой призрачен кадър като този.

Те са хиляди, не – милиони. В някои дни летят на такива ята, че закриват хоризонта. Милиони мухи, за които местните жители твърдят, че изригват от ада. Това се случва в Плъкли, графство Кент. Мястото се радва на засилен туристически интерес. Носи му се славата, че е обитавано не от един и не от два, а от цели 12 призрака.

Силуетът на убит разбойник, невидима карета, която профучава по пътя, дърта циганка с лула, която някога е била изгорена тук, селски учител, мелничар, жена в червено, жена в бяло, монах и др. ­ тези призраци са постоянно присъствие тук. Но ако туристите, които идват тук специално, за да ги зърнат, нямат нищо против присъствието им, то не така смятат и за нашествието от милиони мухи. Дори и в дните с нулева температура.
Рояците са буквално навсякъде. Ситуацията е извънредна. Те пречат на автомобилното движение и принуждават хората да държат прозорците си плътно затворени, за да не напълнят къщите си с мухи.
Градски чиновник от Ашфорд разказва пред The Telegraph: “Ние получихме жалби от жители на Плъкли за този проблем, изпратихме хора да проверят дали положението е толкова сериозно и те ни увериха, че е така. Но засега нямаме никакво обяснение за това, което се случва и не знаем на какво се дължи появата на тези насекоми”.
В същото време Сам Арчър, който работи в пощенската станция в Плъкли, заявява: „Нашествието започна миналата седмица, и с всеки ден обстановката става все по-страшна. Вече всички говорят само за това. Никой не знае откъде са дошли тези мухи и кога ще си отидат. Те са милиони и ние вече изчерпахме всички запаси от спрейове срещу насекоми, без ефектът от тях да се усети”.
Местната жителка Джанет Уеструп, която е сред 1050-те човека, които живеят в Плъкли, казва, че убива на ден по 300 и повече мухи. И то само в собствения си дом.
17-годишната Ема Дъглас, продавачка в селския магазин, твърди, че жителите са обезпокоени от опасността от зарази и непрекъснато я разпитват какви още препарати могат да купят, за да се избавят от нашествениците. „Обикновено по това време на годината може да се видят една-две мухи някъде на прозореца, но не и на улицата”, чуди се девойката. И допълва, че и тя, както всички останали „повелители на мухите” в Плъкли, не разбира какво се случва.
43-годишният Стив Хант добавя: „Те са навсякъде. Докато карате колата си, стотици от тях се размазват по стъклото. Чистачките не помагат! А ако отворите прозореца, ще настане истински кошмар! Те запълват за отрицателно време салона на автомобила и става невъзможно да продължите”.
Засега насекомите не се държат свръхестествено и не са заслужили да станат герои на легенда. Като тази за един от призраците – на разбойник, който е бил обесен на стар дъб в парка. Сега местните жители разказват, че всяка нощ драмата се повтаря отново и отново, и всички могат да се убедят в това. Или призрачната карета с впряг от четири призрачни коня. Твърди се,че се намирали смелчаци, които се опитвали да се повозят на нея. Но след това безумство изчезвали без вест и кост. Потъвали вдън земята и никога повече не се появявали. Очевидно представителите на задгробния живот не искат да откриват пред живите своите тайни. А ако последните настояват да се вмъкнат в техния свят, просто остават завинаги там.
Близо до моста на неголяма река може да се види призракът на стара циганка, която пуши лула. Там, на същото място, тя била изгорена, след като била обвинена, че е вещица. И сега дъртата призрачка причаква окъснели пътници и им предлага да им гледа на ръка.
В покрайнините на Плъкли има пасбище. Някога там имало горичка, в която се обесил полковник, обвинен в голяма финансова злоупотреба. И сега призракът може да бъде видян да се разхожда в околността с въжена примка на шията.
Още един призрак на обесен човек може да се види на една улица, където стърчи лаврово дърво. Там след Първата световна война се обесил заради несподелена любов начален учител. Днес любопитните могат да зърнат призрака без проблем – той помръдва, впримчен в клоните на дървото.
Близо до дом, който местните жители наричат Pinnock Stream, се намира стара мелница. А пред нея има чисто черен човек, но не негър. Черният цвят свидетелства за това, че той има много грехове.
На централния площад в Плъкли често се появява привидение в бяло – на жена, която приживе принадлежала към рода Денинг. Нейната сестра – Жената в Червено, може да бъде видяна в църквата „Сейнт Никълъс”, където под пода във фамилна гробница е погребан прахът на младата лейди Денинг. След смъртта є, покойницата била погребана в оловен ковчег, след това в друг, още един... и така общо седем. Последният ковчег бил положен в огромен дъбов сандък. Но всички тези препятствия се оказали нищо и никаква работа за Жената в червено и тя продължава да се разхожда и до днес необезпокоявано.
Недалече от жп гарата има глинена кариера. Някога там имало инцидент, при който един от работниците бил затрупан. Веднъж седмично сега той се появява изневиделица там и крещи пронизително.
В Плъкли има и една къща, която се нарича Роузкорт. Някогашната є стопанка се отровила. И оттогава всяка нощ между 4 и 5 ч., когато било извършено самоубийството, на прозореца може да се види нейният призрак.
Призрачен монах се появява в чифлик в Грейстоунз. Хората нерядко виждат, как духът се разхожда под ръка с призрака на жената от Роузкорт. Двете сродни души са се срещнали късно, но времето е пред тях. Колко ли още века ще са заедно?
Да се каже, че местните жители са привикнали напълно с призраците и не им обръщат грам внимание, ще е неверно. Но насекомите в последно време са превзели всичките им мисли. Повелителите на мухите в Плъкли добавят с тъга, че вероятно ще свикнат и с тази компания, но призраците определено са за предпочитане.

Подобни статии

 • Племето пираха и тиранозаврите

  Племето пираха и тиранозаврите

  B края на ХХ век група френски учени правят невероятно откритие, което се превръща в истинска сензация в света на етнографията. Те откриват неизвестно досега племе диваци с бяла кожа и странни костни израстъци върху гърба. Това се случва в труднодостъпните джунгли на индонезийската провинция Ириан Джая.

  2874
 • Тайните на Орлеанската дева

  Тайните на Орлеанската дева

  Слухове за това, че истинската Жана д'Арк не е изгоряла в пламъците на инквизицията в Руан през 1431 г., е имало винаги във Франция. И по време на Стогодишната война, героиня на която става Орлеанската дева, и след това. При това слуховете не са безпочвени.

  3742
 • Тайният живот на куклите

  Тайният живот на куклите

  Те мърдат очи, движат се, плачат нощем и вършат злини. Неуморни са в пакостите и лудорите. Обединява ги и това, че не харесват собственичките си и се стремят да им вгорчат живота

  Повечето момичета се радват на кукли. Не и Айша. Куклата, която получила като подарък от баба си, изглеждала като жива. А най-кошмарни били очите й. Те били изпълнени с болка. Айша не искала да обиди своята баба и прегърнала куклата. А когато никой не гледал, я отнесла в най-далечния ъгъл. Легнала си да спи, но погледът на куклата така се бил запечатал в съзнанието й, че дълго не могла да се отърси от това впечатление. Присънило й се, че чува стъпките на куклата. А на сутринта почувствала слабост, сякаш някой е изцедил силите є като лимон. Мъчело я и главоболие. Искала само едно - да продължи да спи. Но тогава в стаята влязла майка й, за да й съобщи новината, че през нощта внезапно е умряло кучето им.

  1349