Пращат чужденци на ваксина у нас

България е гореща точка за имунизации срещу коронавирус, тръбят световни медии. Те изпращат чужденци на ваксина у нас, като обясняват, че страната ни е пълна с количества и от четирите позволени препарата, а желаещи липсват.

Подобна публикация лъсна във водеща национална швейцарска медия. „Ваксинираните срещу COVID в Източна Европа са много по-малко, отколкото в Западна. Особено показателен случай е България: страната е част от Европейския съюз, така че има достатъчно дози ваксини – както във всяка страна от ЕС. И все пак по-малко от 20 процента от хората в България са били ваксинирани досега“, пише в материала на швейцарското радио и телевизия SRF. В него се посочва, че решаваща роля за лошия резултат имат и част от българските лекари, които намирали ваксинацията срещу коронавируса за „ненужна“, като се допълва, че дори лекар по инфекциозни болести, ръководител на COVID сектор в столична болница, „публично сее съмнения относно ефективността на ваксинацията“.

Ролята на доц. Атанас Мангъров е отбелязана и в публикация на агенция Франс прес. В нея се посочва, че по телевизиите „гости често са молени да коментират области извън техния опит или им е позволено да представят научно съмнителни мнения“. „Един от гласовете, поканени да допринесат за телевизионните дебати, Атанас Мангъров, е доцент по инфекциозни болести и ръководител на отделението за COVID-19 в столична болница, но разпространява конспиративни теории за вируса, настоявайки за неносене на маски и че ваксините са ненужни“, пише в публикацията на AFP.

И швейцарската, и френската медия изтъкват, че България е на последно място по брой имунизирани, но е на едно от челните места по смъртност от коронавирус.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ също е публикувал материал за отчайващите резултати от имунизационната кампания у нас. „Повече от 70% от възрастното население на Европейския съюз е напълно ваксинирано, което го прави един от световните лидери на ваксинациите. Но някои източноевропейски страни изостават много, излагайки блока на нови вълни от инфекции и създавайки разделение“, се посочва в статията. Там се дава пример, че докато 80% от възрастното население в страни като Белгия, Дания и Португалия са били напълно ваксинирани, то в България тази цифра спада само до около 20%, а в Румъния – около 32%.

В публикацията от тази седмица със заглавие „Успехът на ваксините в Европа, който потъва на изток“, се казва, че докато у нас коронавирусните отделения в болниците се пълнят, курортите по Черно море изобилстват от туристи. „В София, столицата, ваксинационните центрове са предимно празни“, гласи още материалът, като се посочва, че политическата нестабилност също усложнява усилията за ваксинация, тъй като България е на път да се изправи пред третите си национални избори за една година. Върху „политическите сътресения“, като причина за провала на ваксинационната кампания, акцентира и европейският онлайн вестник Euobserver. Репортаж за имунизациите у нас е публикуван и в Асошиейтед прес. „Стоейки пред разрушената държавна болница в северния български град Велико Търново, главната медицинска сестра на ваксинационното звено изразява тъжна реалност за своите съграждани: „Те не вярват във ваксините“, започва материалът.

Подобни статии

 • Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

  Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

  Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване.

  82
 • 1218 са новите случаи на коронавирус, 91,49 % от починалите лица за денонощието не са били ваксинирани

  1218 са новите случаи на коронавирус, 91,49 % от починалите лица за денонощието не са били ваксинирани

  1 218 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 568 от тях са установени с PCR, а 650 - с бързи антигенни тестове. 82,10 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал COVID-19. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 25 020. От тях 4 890 са PCR, а 20 130 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  84
 • Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

  Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

  Учени идентифицираха нова версия на коронавируса тази седмица, която според тях стои зад скорошния скок на инфекциите с Ковид-19 в Гаутенг - най-гъсто населената провинция на Южна Африка. Остава неясно откъде всъщност се е появил новият вариант, наблюдаван също при пътуващи до Хонконг и Ботсвана, предаде Асошиейтед прес.

  79