Пращат евробункери за товара на Vera SU

Евробункер ще се включи в спасителната операция от изтеглянето на заседналия в скалите край Камен бряг товарен кораб Vera SU. Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда българската страна е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които агенцията разполага.

EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечненият товар от кораба. Освен това е изпратен и дрон, с който е извършено обследване на района около заседналия товарен кораб, което е показало, че в радиус от 1 миля не е открито замърсяване на водата. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
„Трите плаващи баржи до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване и изсмукване на товара на заседналия кораб“, съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив, и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи служебният министър. Той уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на Гранична полиция, който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба, предаде БНР.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба. От Гранична полиция обаче и в неделя не успяха да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб. Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен.

„Заседналият край Яйлата кораб Vera SU не потъва“, пък категорично опроверга появилата се в събота информация, че плавателният съд вече е наполовина под вода, транспортният министър Христо Алексиев. Стойностите за амониев нитрат на водата около кораба показват стабилна тенденция на задържане до обичайните стойности за крайбрежните води в района. От екоминистерството увериха, че се вземат ежедневно полеви проби за установяване на различни показатели.

„Най-късно до утре ситуацията със заседналия кораб ще бъде овладяна пък заяви служебният министър на туризма Стела Балтова в ефира на БНТ. Тя също изключи вариант корабът да потъне изцяло.

Плавателният съд вече 14 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, изместил се е и е приближил към брега. Според Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“, ситуацията със заседналия при Яйлата кораб е по-лоша от съобщеното от властите. В своя публикация във Фейсбук Сандов отбелязва, че товарът на кораба може и да не се води опасен по „някакви си класификация“, но товарът продължава да е много вреден за морската екология и местния бизнес, свързван с Черно море.

 

Подобни статии