Правилата за карантина в Белгия допускат излизане до лекар или магазин за хранителни стоки

Снимка: schengenvisainfo.com

От първите дни на август Белгия разшири списъка със страни и региони, поставени в т. нар. "червени" зони за места, особено опасни за разпространението на Ковид-19. В този списък попадат два района в България - Североизточен и Югозападен.

За пътниците от тези райони, както и от други "червени" точки в ЕС или от държави извън Общността, при пристигане в Белгия се налага задължителна карантина и се прави изследване. За пристигащите в Белгия от Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България изследването и карантината са препоръчителни.

Местни медии днес поясняват, че пътниците от "опасните" места ще трябва да останат у дома или при приятели, но трябва да съобщят предварително адреса на властите. Независимо от резултатите от изследването, в продължение на две седмици те няма да имат правото да напускат посочения адрес, освен ако не трябва спешно да посетят лекар, или за да си купят храна и лекарства.

Забранено е на хората под карантина да използват обществен превоз. Те имат право да работят само от дома си, а изключения се допускат за заетите в "съществена" област. Карантинираните могат да напускат адреса и при необходимост да уредят правни или финансови дела. Децата от семейства под карантина нямат право да посещават училище за две седмици.

Работодателите нямат задължение да плащат заплата на карантинираните за срока на ограниченията, ако те не могат да работят от дома. Уточнява се, че в тези случаи социалната система най-вероятно ще поеме изплащането на 70 на сто от обичайното трудово възнаграждение, но не повече от 2754,76 евро бруто, за две седмици. Тези плащания ще се извършват по правилата за временна безработица при извънредно положение. Уточнява се, че тази възможност няма да се прилага за пътници, които са посетили "червени" зони по несъществен повод.

Подобни статии