Правителството осигурява 340 млн. лева за бизнеса и хората в случай на нова ковид вълна

Снимка: БГНЕС

Резерв от 340 млн. лв. ще осигури финансова подкрепа за търговци, граждани и затворени бизнеси в случай на четвърта вълна на пандемията през есента. Такъв текст е предвиден в разгледания на извънредно заседание на НСТС законопроект за промяна на държавния бюджет за 2021 г..

Идеята е да има финансов ресурс до края на 2021 г., с който да се продължат действащите мерки. Една от тях е „60 на 40“, която ще продължи да работи до края на настоящата година.

Заложен е ръст от 3,5 на сто на БВП, средногодишна инфлация от 2% и коефициент на безработица 5,3%. Приходите скачат от 47,5 млрд. лв. на 49,6 млрд. лв., а разходите от 52,4 млрд. лв. на 54,2 млрд. лв. Парите ще се използват за осигуряването на социални плащания, за подгисуряване на здравната система и бизнеса при по-тежка COVID криза. И все пак, въпреки увеличението на разходите, то в дефицита ще има незначителен спад от 0,3 на сто.
По време на заседанието работодатели и синдикати подкрепиха предложените изменения. Пламен Димитров от КНСБ коментира, че предложената актуализация всъщност е чакана от дълго време от работодатели и синдикати, които още през пролетта на миналата година също предложили промяна на заложените параметри. „Тези 1,8 млрд. лв. допълнителни приходи са изключително важни и много организации чакаха това да се случи. Подкрепяме философията на актуализация, защото тя не орязва други разходи за сметка на тези, които сега се добавят“, каза още Димитров. „Всички от пролетта очаквахме актуализация, ценното е, че тя не се случва за сметка на увеличение на дефицита“, каза и Радосвет Радев от БСК.

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза по подобение на това, което имахме миналата година – ноември и декември. Съответно заложените параметри на инфлация и растеж са съобразени с такъв сценарий“, коментира пред медии служебният министър на финансите Асен Василев. Той заяви, че идеята на актуализацията е да може новото правителство да се справи, в случай на тежка криза, и да има финансов ресурс, без да трябва да се предприемат спешни или извънредни мерки за финансите на държавата. Финансист №1 бе категоричен, че допълнителните приходи от 2 млрд. лв. са „напълно реални“ и към момента една голяма част от тях са вече реализирани.

Всъщност по време на днешната среща бе направено и предложение за увеличение на квотата за ваучери за храна. Припомняме, че с последния Закон за държавния бюджет размерът за ваучери за храна бе вдигнат от 60 на 80 лв., но в същото време общата квота остана непроменена на ниво от 350 млн. лв.. Според Пламен Димитров от КНСБ за това ще бъдат необходими около 40 млн. лв. увеличение, но те няма да са пари от бюджета. а от самите работодатели.

Подобни статии