Правителството отпусна над 13 млн. лв. за изпълнение на дейности на Фонд "Научни изследвания"

Отпускаме средства в размер до 13 100 000 лева, с които ще бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд "Научни изследвания" за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщи пресцентърът на кабинета.

Премиерът посочил още, че част от средствата са предвидени и за изпълнението на годишната програма на Фонда за 2021 г.
"В рамките на мандата правителството направи много за образованието, науката, иновациите и развитието на проектите в тази сфера", изтъкнал премиерът. От своя страна председателят на БАН Юлиан Ревалски, поставил акцент върху ползите от финансирането на фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. "Те са в основата на приложните и иновационните изследвания", добавил Ревалски.
Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.
Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.

Подобни статии