Правителството предлага проф.Стоян Караиванов за орден "Св.Св.Кирил и Методий" - огърлие

Министерският съвет предлага на президента да награди проф.Стоян Караиванов с орден "Св.Св.Кирил и Методий" - огърлие, за неговите заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Проф. Караиванов е първият български преподавател по духови инструменти. Създадената от проф.Караиванов многобройна учебно-методична, художествена и теоретична литература за подрастващите валдхорнисти - ученици и студенти, се ползва във всички специализирани средни и висши училища в страната, както и в много музикално-образователни центрове и учебни институции в чужбина. Над 150 заглавия на негови авторски трудове са публикувани в Нидерландия, Германия, САЩ. Проф.Караиванов е водил и майсторски класове и квалификационни курсове в Русия, Полша, Беларус, Румъния и Гърция. Участвал е в специализирани национални комисии за изработване на дългосрочни образователни концепции, учебни планове и програми за средните и висшите музикални училища в страната.
Голяма част от възпитаниците на проф.Караиванов са лауреати на национални и международни конкурси и работят в престижни оркестри в Европа, САЩ, Южна Америка, Азия и Африка.
Паралелно с преподавателската дейност проф.Караиванов концертира като солист и камерен изпълнител. Той е първият български валдхорнист със солови концертни изяви, с радио и телевизионни записи и излъчвания.

Подобни статии