Правителството, предложено от номинирания за премиер Дачиан Чолош, беше отхвърлено от румънския парламент

Дачиан Чолош

Номинираният за премиер на Румъния Дачиан Чолош не успя да спечели вот на доверие в парламента за предложеното от него центристко правителство на малцинството на Съюз за спасение на Румъния (ССР), което удължава политическия блокаж в момент на нарастващ брой случаи на КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Румъния - една от най-бедните страни в Европейския съюз, се намира в политическа парализа, откакто воденият от либералите кабинет беше свален с вот на недоверие на 5 октомври, което застрашава икономическото възстановяване от пандемията и усилията за намаляване на огромния дефицит в период на растящи цени. Същевременно епидемичната ситуация в страната се влошава, като вчера бяха регистрирани рекорден брой новозаразени и смъртни случаи.
Съгласно конституцията президентът Клаус Йоханис трябва да направи нова номинация след консултации с парламентарните партии, вероятно от редиците на Национално-либералната партия (НЛП), посочва Ройтерс.
Проектокабинетът на Чолош получи 88 гласа "за" и 184 гласа "против" на тайно гласуване, предаде Аджерпрес. За одобрението му бяха необходими най-малко 234 гласа "за". Бившите коалиционни партньори на Чолош НЛП и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) се въздържаха от гласуване, а опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) гласува против, пише сайтът Зиаре.
"Парламентаристите отхвърлиха единственото решение, което имаше на масата", заяви Чолош след вота.
Бившият еврокомисар по земеделието и бивш премиер технократ в периода 2015-2017 г. прибегна до съставяне на еднопартийно правителство, след като преговорите за възстановяване на предишната коалиция с НЛП и ДСУР се провалиха.
Центритската коалиция на временния премиер Флорин Къцу се разпадна по-рано този месец, след като ССР изтегли министрите си от кабинета след спор за фонд за регионални инвестиции, което доведе до загуба на парламентарното мнозинство, напомня Ройтерс.
НЛП, ССР и ДСУР контролираха общо 57 процента от местата в парламента.
Къцу заяви след днешния вот, че "НЛП се ангажира със започване на дискусии с всички политически сили за бързо създаване на мнозинство", с изключение на националистическата Алианс за единство на румънците.
Ако и втората номинация на президента Йоханис не успее да спечели вот на доверие в парламента, президентът може да разпусне законодателния орган и да свика предсрочни избори, което обаче е малко вероятен сценарий, отбелязва Ройтерс.

Подобни статии

 • Представител на САЩ в Скопие: Подкрепяме разбирателството между България и Северна Македония

  Представител на САЩ в Скопие: Подкрепяме разбирателството между България и Северна Македония

  Цялостната подкрепа на САЩ за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Република Северна Македония и България беше подчертана на днешната среща на премиера Зоран Заев със заместник-помощник на секретаря на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, предаде БГНЕС.

  140
 • КОВИД на Балканите - седмична справка

  КОВИД на Балканите - седмична справка

  Балканските държави, където поредната вълна от ковид пандемията все още бушува, ваксинационното покритие остава сравнително ниско, а заплахата от новия вариант Омикрон все повече приближава, прилагат различни мерки да противодействат на влошаването на епидемиологичната обстановка. Някои страни, сред които Гърция и Турция, въведоха ограничения, за да предотвратят разпространението на новия вариант, като забраниха или ограничиха полетите от южноафрикански държави. Следва справка на БТА за новостите през седмицата на Балканския полуостров, свързани с пандемията:

  147