Правят бира в Пловдив с хмел от Жатец

Снимка: Нели Колева Гл. ас. д-р Петър Недялков

Учени и студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив произведоха различни стилове пиво с хмел от чешкия град Жатец.

Преподаватели и студенти са започнали работа с нови сортове хмел, вложени като сухо охмеляване, за да увеличи ароматно-вкусовия профил на пивото, а не само горчивината му. Гл. ас. д-р Петър Недялков от катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ посочи, че заедно със студенти от редовна и задочна форма на обучение са произвели няколко ейлови пива. В техния състав са вложени хмелове, предоставени от института в Жатец в Чехия, чиято основна дейност е свързана с разработване и отглеждане на нови сортове хмел, иновации в агротехниката, анализи на състава на хмела. От катедрата припомниха, че проведените през последните години множество изследвания и за пореден път показват, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания.

Подобни статии