Правят ни на идиоти

Мъжът не винаги е глупак, който гледа мачове и забравя тъщата на гарата

Британската служба за рекламни стандарти удовлетвори оплакванията срещу две реклами, възприети като сексистки. В тях на жената била определена прекалено... женска роля. А мъжете, обратното, били изкарани прекалено... мъже. В едната реклама, например, жена стояла на пейка до детска количка, което се сторило като злонамерен стереотип на някои обидчиви дами.  

Да се чуди човек до къде може да стигне идиотията. Че повечето реклами третират хората като олигофрени, съм съгласен. И тук вината е не само на корпорациите, но и на т.нар. копирайтъри (хората, които измислят рекламите). Бас хващам, че се имат за много духовити, ама не са. „Произведенията“ им са чиста проба чалга, халтура и безвкусица. Независимо дали рекламират вафли, някой монополист или водка. Да се чудиш и на британците, които са си направили цяла служба за рекламни стандарти, в която едни политически връзкари взимат хубави заплати. От данъците на поданиците на нейно величество кралицата, разбира се.

Темата за сексизма е пряко свързана с темата за политкоректността. Сега очевидно не е политкоректно да си хетеросексуален мъж или жена. Ако си жена и демонстрираш сексуалност, това е експлоатация и обида за жените. Ако си гей и демонстрираш сексуалност на някой парад, да речем, това е твое демократично право. 

Но да се върнем на рекламите. Бих искал и аз да сезирам Британската служба за рекламни стандарти, защото тези глупотевини по телевизията ми прекъсват филма. Или мача. Единствената полза от тях е, че можеш да използваш паузата за да пуснеш една вода или да си извадиш бира от хладилника. Обижда ме като мъж и стереотипът, че лицето от мъжки пол е имбецил, който не е забравил да купи масло, но е забравил да вземе тъщата от гарата.

Засягам се, че в уж най-мъжките реклами участват брадати гейове с напомадени мустаци с гел от 43 лева. И с червени спортни обущенца за 270 долара от e-bay. Обижда ме също така, че според копирайтърите най-юнашкото нещо на света е да гледаш мач и да викаш „Българи-юнаци“.

Изключително обидно е още за връх на патриотизма да се приема стара жигулка с развят български флаг. Засягам се на мъжка чест също така, защото рекламите казват, че който и да е 4х4 автомобил е на една ръка разстояние, а аз не мога да си го позволя. Неприятно ми става още, когато мъжът от рекламата се влюбва в мадамата, защото тя е изпрала старата си рокля с еди-кой си прах за пране. Днес в тролея даже бабичките бяха с прани рокли, пък не се влюбих.

Изобщо не понасям и рекламите за самобръсначки, в които някоя засукана млада мадама игриво целува бръснещия се мачо. По принцип жените не правят така, а гнусливо ти напомнят да си махнеш космите от носа. Освен това в тези реклами  никой не ти казва, че едно ножче за тези модерни самобръсначки струва колкото 20 еднодневки, които вършат същата работа.

Не харесвам пеещи бабички, които пият кафе, нито баницата на баба, нито суджука на дядо. Категорично съм против рекламите на лекарства, които изкарват всяка болест като лека настинка, а медикаментите, като чудодейни илачи, които те изцеряват на мига. На мига изчезват само парите ни в аптеките. Абсолютно излишни са и рекламите на презервативи, защото никой не се нуждае от реклама, за да си ги купи.

Удивлява ме и драматизмът, с който се рекламират някакви „грандиозни“ риалити продукции, снимани в Пернишко, в които участват модни „манекенки“ с древни професии, „актьори“ със семпли възможности и „бизнесмени“ с вид на татуирани любеници. Патосът е толкова висок, сякаш Камерън най-сетне е готов с „Аватар“ 2. Вие сериозно ли?

Моля Британската служба за рекламни стандарти, папският нунций и Комисията за защита от дискриминация да вземат оплакванията ми предвид.

 

 

Подобни статии

 • Диагноза: тетка

  Диагноза: тетка

  Никога! Така младите жени се заричат, когато им кажат, че някой ден и те ще се превърнат в тетки. Никога не казвай "никога". Да бъдеш тетка е участта на много жени по света и на болшинството БГ мами. Природата го налага и предполага. Въпрос на време. Жизнена парадигма. Никоя жена не може да избяга от участта си, особено след като роди.

  868
 • 16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  Стига с тоя популизъм с парите за пенсионерите. Днес ще си говорим за платените майки. Аз съм синдикален самодеец или самодеен синдикалист и имам претенции за платеното майчинство. Мисля, че е крайно неблагоразумно, нечестно и даже престъпно нехайно да ми се полагат някакви си там 410 дни майчинство, които опуках като стой та гледай. Толкова съм ангажирана, че не видях как мина времето. И сега какво? Да се връщам на работа? Не сте познали. Екстра съм си в ролята на платена майка. Затова днес претендирам да получа това, което ми се полага като майка и на "третото дете" - на свекървата, чумата да я тръшне!

  940
 • Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Като изтрезнях на сутринта, пък се сетих какви съм ги вършила снощи. Срам е да си призная. Хорските булки запретват поли и мърсуват, стават палави, събуждат се с немощ в бедрата, но щастливи. А аз – с натежала глава и смътни спомени за непристойно деяние. То пък едно деяние – малка обява.

  1408