Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Депутатите в правна комисия приеха повторно текстовете за промяна в Изборния кодекс, като отхвърлиха ветото на президента Румен Радев. Това стана с 11 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се".

Президентът върна текстовете, които предвиждаха да може да се гласува в секциите над 300 души и с хартия, и с машина, въпроси от естеството на ВНС да могат да се подлагат на национален референдум, прехвърлянето на отговорността за закупуването или наемането на машините на ЦИК, както и, че информационно обслужване ще обработва данните от изборите.

По време на дебатите Филип Попов от БСП каза, че двата вида гласуване щяло да доведе до множество протоколни грешки. Според него промените, които дават право с референдум да се решават проблеми от компетенцията на ВНС се нарушава и конституционния модел в България. Той даде да се разбере, че няма да подкрепят повторното приемане на законовите промени и ще подкрепят ветото.

Съпартиецът му Крум Зарков го подкрепи и добави, че споделят мотивите на Радев, защото било много добре формулирани. Той подчерта, че не можело да се записват фирми в Закон.

Християн Митев от НФСБ пък се противопостави, като подчерта, че информационно обслужване в исторически план, 10 годни, било единственото дружество, което печели конкурса, който е обявяван. „Не виждам какъв монопол е това, като няма други участници“, уточни Митев. Той коментира още, че възможността да се гласува по два вида не ограничавало, а давало избор на гражданите. „Не мога да разбра тази странна еволюция на президента, който нямаше против да бъде избран с хартия, а сега има съмнения за нея“, подчерта депутатът от НФСБ.

Хамид Хамид от ДПС пък каза, че аргументите на президента трябвало да бъдат уважени. Той изтъкна, че ще подкрепят ветото и ще гласуват против законопроекта. Хамид засегна темата за конституционните права на всички граждани, като попита: „Дали всички съзнаваме, че действащите текстове отнемат правото на милиони български граждани да гласуват“.

Шефката на правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова заяви, че ще подкрепят законопроекта и няма да подкрепят ветото на Радев. „Смятаме, че трябва да направим, така че изборите да станат привлекателни“, уточни тя. Александрова подчерта, че в нейния избирателен район идвали симпатизанти на БСП и те казвали, че искали да има хартиени бюлетини.

Колегата й Красимир Ципов повтори, че ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона. По думите му не можели да споделят мотивите за ветото. Те смятат, че въвеждането на хартия отговаря на основния принцип на изборния процес.

Подобни статии