Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на карантинираните в деня на вота граждани да гласуват. За бяха 14, а 7 бяха против, нямаше въздържали се.

Гласуването ще става с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. В болниците, в които има болни с COVID-19, ще има отделни избирателни секции.
ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии. Освен това броят на членовете в секциите за карантинираните трябва да е не по-малко от трима.
Всички с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях, целта е да се избегне струпване пред органите на МВР.
В изпратено становище на ЦИК до правната комисия, прочетено по време на заседанието, се казва, че от комисията предлагат здравните правила за провеждане на изборите да бъдат изготвени от министъра на здравеопазването и НОЩ, които да се включат в методическите указания.
От ЦИК искат още в законопроекта да се посочи МС като органа, който ще обезпечи предпазните средства за защита на избирателите и членовете на СИК.
След заседанието, пред журналисти Крум Зарков заяви, че от БСП утре ще внесат промени в Изборния кодекс, като те ще гарантират видеонаблюдението по време на изборния процес и активната регистрация.

Подобни статии