Преболедувалите вземат сертификат с SMS код

Специален SMS код, ЕГН, номер на лична карта трябва да въведат преболедувалите COVID-19, за да получат зелен цифров сертификат. От събота системата, която беше разработена от „Информационно обслужване“, започна издаването на документа. На него имат право всички, които са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест. Специалния SMS код ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра. Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП). Над 100 000 зелени цифрови сертификати са издадени от влизането на европейския регламент в сила на 1 юни досега, съобщиха още от „Информационно обслужване“. Достъпно

Цифровият вариант може да бъде изтеглен от сайта his.bg. Броят на преиздадените сертификати за ваксинирани от петък, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.

Документите за негативен тест за коронавирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

 

 

Още по темата: COVID-19

Подобни статии