Преброители изкарват 1000 лв. за две седмици

Набират 8 хил. души, плащат им по 2,50 лева за отчетен човек

Председателят на НСИ Сергей Цветарски представи плана за преброяването на населението през 2021 г.

По над 1000 лева за две седмици могат да изкарат преброителите. Преброяването ще се проведе на два етапа. В първия – от 7 до 17 септември, всеки гражданин ще може да се преброи сам по интернет. Веднага след това преброителите започват посещения по домовете, които ще продължат от 17 септември до 3 октомври, съобщи председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Той припомни, че първоначално преброяването трябваше да започне на 22 януари, но заради влошената епидемична обстановка беше отложено за есента.

Кадри

За осъществяването му ще са необходими 30 000 преброители и контрольори. Близо 22 000 души вече са потвърдили, че ще участват, като в момента се търсят още 8000. Те ще получават по 2,50 лева за всеки преброен човек, по 70 стотинки за жилище и по 1 лев за сграда. Изчислено е, че за покриване на един преброителен район ще се плащат по около 450 лева. В рамките на двете седмици, в които трае кампанията, преброителите ще могат да обходят по два-три района, т.е. да си докарат по над 1000 лева.
„Съществуват проблеми при набирането на преброители в големите градове - вероятно хората се надяват на по-високо заплащане, отколкото предвиденото“, обясни Сергей Цветарски. По думите му обаче в по-малките градове подобна акция е дългоочаквано събитие.

Въпроси

От анкетите отпадат някои въпроси от предишни преброявания, като например дали домакинството разполага с телевизор. За сметка на това пък за пръв път се включват въпроси за наличие в жилището на соларни системи и фотоволтаици.
От НСИ се надяват между 60 и 80% от жителите на страната да се преброят сами онлайн. След като го направят, те ще получат уникален идентификационен код, който трябва да предадат на преброителя при посещението му в дома им. Така той се уверява, че никой член на домакинството не е пропуснат при броенето, обясни директорът на „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова. По думите й често се случва при попълването на анкетата онлайн хора да пропуснат да преброят децата си или други лица, които пребивават в жилището им.
Българите в чужбина пък следва да бъдат преброени от органите в страната, в която живеят, ако са постоянно пребиваващи там. Ако пък са временно зад граница, могат да бъдат преброени от свой роднина на адреса си у нас или да бъде използван административен регистър.

Подобни статии

 • Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Из цяла Европа нивата на раждаемост са ниски. Това е особено голяма грижа в страни, в които ниските нива на раждаемост са съпроводени с високи нива на емиграция. Много жени и мъже нямат възможност да имат толкова деца, колкото искат, понеже са изправени пред различни препятствия, включително предизвикателства в баланса между кариера и семейство или предизвикателства, свързани с достъпни жилища. Това са част от изводите, който направиха експертите, участващи в министерската конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

  116
 • Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

  156