Преброяваме се електронно от 7 септември, тръгват по домовете от 18 септември

Електронната кампания за преброяване на населението и жилищата у нас стартира  на 7 септември и ще продължи до 17. Ден по-късно пък преброителите ще тръгнат и по домовете на гражданите. Обходът по домакинствата и жилищата, по време на който ще се преброяваме с традиционната анкетна карта,ще приключи на 3 октомври. Това стана ясно по време на конференция на Националния статистически институт. 

По думите на председателя на НСИ Сергей Цветарски от 2011 г. електронно се е самопреброило около 42 на сто от населението.

Очакванията са през тази година те да се увеличат до 65 на сто. 
В помощ на гражданите при предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в страната от статистическия институт  разкриват и телефонна линия за въпроси, която ще е с работно време от 9.00 до 21.00 ч.

Към тазгодишните бланки за преброяването ще има и две допълнителни анкетни карти - за раждаемост и  миграция. Те обаче няма да бъдат попълвани от всички граждани, а само от тези, които попадат в разработената от НСИ извадка. Припомняме, че при отказ да се преброят, гражданите са заплашени от 160 лева глоба. 

Подобни статии