Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

Броени часове остават до края на преброяването на населението, който ще бъде даден в 20 часа. През деня в понеделник ще работят преброителните центрове и преброилите се електронно ще могат да изпращат преброителния код на специален имейл, открит от НСИ.

Към момента са преброени близо пет милиона и 200 хиляди българи, което е малко под 75% от населението.

Преброяването беше съпътствано от трудности. Още при старта на кампанията блокира на електронното преброяване заради хакерски атаки. Коронавирусът пък отказал част от преброителите. Заради това НСИ удължи сроковете на кампанията и откри около 40 преброителни центъра.
В тях може да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагат и при попълването ѝ на място. От НСИ припомниха, че кодовете от електронното преброяване може да се изпращат и на специалния мейл. До вчера това са направили 2 500 души. Преди дни председателят на НСИ Сергей Цветарски призова за активност.

Преброяването ще приключи официално в 20 часа. Глоби ще има само да онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването. Междинни данни НСИ обещава около Коледа.

Хората, които са се преброили онлайн, но не са посетени от преброител, който да събере уникалния им код, могат да го изпратят и по имейл на Националния статистически институт. За целта се открива и нов адрес codecensus2021@nsi.bg.
В мейла освен кода трябва да посочат общината, населеното място, кварталът, улицата, номер (или квартал, номер на блок, вход, етаж, апартамент), където живее и се е преброило съответното домакинство.

Подобни статии

 • Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  "В края на годината ще бъдат представени предварителни данни за преброяването на населението, окончателните резултати ще станат ясни в края на следващата година".  Това каза пред БНР Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демография и социална статистика" в Националния статистически институт. 

  112
 • Броят ни пак до края на октомври

  Броят ни пак до края на октомври

  Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт. Над четиристотин експерти от статистическите отдели на НСИ в цялата страна ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година, съобщиха от статистическата агенция. 

  116
 • Евробарометър: Населението на България е с най-слаб интерес към ваксинацията в ЕС

  Евробарометър: Населението на България е с най-слаб интерес към ваксинацията в ЕС

  Според резултатите от проучване на Евробарометър четири страни членки на Европейския съюз - България, Литва, Хърватия и Словения са най-незаинтересовани от ваксинация против КОВИД-19, съобщиха МИА и ХИНА.
  Около 25 процента от анкетираните в тези държави са заявили, че никога няма да се ваксинират.

  132